KAKO JE POČELO – KO JE OVDE LUD? (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – Nastavak 40

2 maja, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Kod nas, kad te kresnu – tajac. Svako čudo za tri dana. Ne piše više u novinama, možda se nije ni desilo. Kad ono počinju kvalifikacije za naredno evropsko prvenstvo, napred plavi. Nije naša mafija, kao ona tamo glupa, bosanska, samo što se nije registrovala. Koknuli Kneževića i lepo se vratili u zakupljeni pansion „Tron“, gde im je već duže vreme sedište. Samo što nisu firmu istakli. Uostalom, opšte je poznato da smo mi pametniji od njih, pa nam je, u skladu sa tim, i mafija pametnija.

       Kresnuše Badžu – i ništa. Više ne piše u novinama. Možda se nije ni dogodilo. Ipak, Badža nije bio makar ko. Ministar policije, pre toga dobio čin generala, pa se malo duže zadržao u štampi. U narodu se pričalo: takvog čoveka nije mogao makar ko da smakne. To je mogao samo Milošević ili Arkan. Sačuvaj bože, svašta taj narod lupeta. U čemu je on mogao da ugrožava Miloševića. Da nije možda mislio da se kandiduje na predstojećim izborima. Miloševiću su takvi, čvrsti ljudi, i te kako potrebni. Što bi se lišavao njih.

       Što se tiče Arkana, to je još više bez veze. On je izgradio svoje carstvo, postao poslovni čovek i boli ga. Neće više sa svakim ni da se druži. Ako ga dirnu, čovek zna i da se brani. Dovoljno je da se ubuduće i samo fudbalom bavi. „Mančester junajted“ je prošle godine ostvario profit od preko 400 miliona funti, razume se, legalno. Ne mora „Obilić“ da bude „Mančester junajted“, ali što da ne, ako iko može od tog posla nešto da napravi, onda ja tipujem na Arkana. A što se tiče njegove prošlosti, čovek je već dugo tu sa nama, vlast ga ne dira, ne dira ni on nju, znači čist je. Ni Berluskoni nije bio cvećka, pa smo svi, dok je Savićević igrao za „Milano“, navijali za njih. Uostalom, kamo sreće da su svi koji su tu i tamo nešto čvaknuli, uložili to u neki ozbiljan biznis, gde bi nam kraj bio. Mnoge od današnjih zadužbina po Beogradu, nastale su od, kako mi to volimo da kažemo, poznatih beogradskih trgovaca, a poznato je da su mnogi od njih počeli kao ratni dobitnici, pa potom došli pameti.

       Neki su potom postali i pošteni političari. Kako sam ovo lupio – političar, pa pošten. Ko mala Juca. Uostalom, kada bismo sada počeli da se bavimo nekakvim ispitivanjima porekla imovine, ne bi se znalo ko koga ispituje. Ko su kauboji, a ko Indijanci.

Nastaviće se …