“Lažni Ronaldo”

2 maja, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Što reče Ivan Ivanović, da ostanemo još malo kod sporta. Juče je madridski “Real” u sred Minhena pobedio “Bajern” sa 4:0! Toliko golova Bajern valjda nije ukupno primio od početka ove godine. A radilo se o jednoj od najvažnijih utakmica sezone – polufinalu lige šampiona, titule koju inače Bajern brani kao prošlogodišnji pobednik. Dva od četiri prelepa gola dao je Ronaldo – “Lažni Ronaldo” kako ga inače naziva Gorčin Stojanović, poznati stručnjak opšte prakse, najbolji fudbalski komentator među rediteljima.

       Ja moram da priznam da je mene taj rezultat silno obradovao, ne zbog Gorčina Stojanovića – zlo bi bilo kad bi se on u režiju razumeo kao u fudbal, već zbog Ronalda i zbog Bajerna. Kad je o Ronaldu reč, tom fudbaleru fudbalski znalci tipa Gorčina Stojanovića godinama nanose štetu – po njima je Mesi, i ove godine, peti put za redom, trebao da bude proglašen za najboljeg fudbalera Evrope, jer ovaj Ronaldo nije onoliko dobar kao onaj prethodni Ronaldo – “Zuba”, kako ga Gorčin Stojanović iz milošte zove. Kao da ne mogu da postoje i dva Ronalda, pa nek se fudbalski svet zabavlja sledećih pola veka ko je od njih dvojice bolji, nešto kao – Pele ili Maradona. Naravno, radi se tu i o ukusu, a o ukusu se, kažu, ne raspravlja. Ja bih se recimo – kad bi me neko pitao, opredelio za Pelea, što ne znači da ni Maradona nije bio sjajan fudbaler.

       Rekoh gore, da mi je drag taj rezultat i zbog Bajerna, ali ne zato što imam nešto protiv tog kluba, već zbog onoga što prošle godine napraviše Hejnkensu, svom tadašnjem treneru. Taj čovek osvoji prošle godine sa Bajernom sve što se osvojiti može – i nemačko prvenstvo i kup i Ligu šampiona! I umesto da mu za to podignu spomenik, oni ga smeniše i dovedoše Gvardiolu, trenerskog početnika, koji je samo jednu godinu pre toga trenirao Barselonu – formiran fudbalski klub koji je u to vreme bio najbolji, a bio je dovoljno mudar da tu ništa ne menja, za razliku od, na primer, Viljema Boaša, koji dođe u Čelzi pa htede sve odjednom da promeni – čak i fudbalske legende Terija i Lamparda. Umesto toga, smeniše njega! Nadam se da takva sudbina neće zadesiti i Gvardiolu.

DC, 30.04.2014.