Ko bi rek’o čuda da se dese …

29 marta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Kaže Ivica Dačić u izvodjenju poznatog folk hita “Miljacka” … a ja eto doživeh to i u izvođenju Dragana J. Vučićevića u njegovom info hitu “Dosta zločina” koji peva svakog vikenda u svom listu “Informer” – konačno smo se nas dvojica složili u nečemu:

       Egzaltiran uštedama Vlade Srbije u prvom kvartalu ove godine, povodom čega je premijer Aleksandar Vučić nedavno izjavio – Toliko nam dobro ide da mi je neprijatno …. Dragan J. Vučićević u ovonedeljnoj kolumni “Dosta zločina”, kaže:

       “Ali gde su te silne pare, pitaćete vi. Pa piše svaki dan na naslovnim stranama Informera. Pare, dakle, treba tražiti u ničim objašnjivim ličnim bogatstvima raznoraznih lidera i liderčića, u prekonoćnim tajkunskim imperijama, u ……” I dalje:

       “Nema, da se na kraju razumemo, nema i ne može danas u Srbiji biti važnije teme od ove teme. Sve visoke politike, sve male i visoke stranke, sva zvečeća obećanja padaju u vodu pred ovim neporecivim dokazom pljačke države i naroda”.

       Slažem se! Ima još, ali dalje ne smem da ga citiram jer, sačuvaj Bože, on poziva i na hapšenje ovih “državnih i paradržavnih lopova”.

       Gospodine Vučićeviću, podržavam Vašu akciju i polazeći od one narodne da riba smrdi od glave, pozivam Vas da ispitate sledeći slučaj koji sam pronašao na portalu Telepromter.rs:

“IMOVINSKE KARTE SAMO RASTU: Nikolići došli na vlast i obogatili se. Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i sin Radomir, gradonačelnik Kragujevca, za kratko vreme na vlasti stekli su ogromnu imovinu. Odakle?

       “Kada uporedimo imovinske karte Tomislava Nikolića i Radomira Nikolića, prvo što nam skreće pažnju jeste broj poklona. Naime, Tomislav i Radomir od nekoga non stop dobijaju vredne poklone. Pitanje je samo od koga.

       Znamo da je Radomir tati poklonio audi A6. Još uvek nije jasno odakle Radomiru tako skup poklon. Međutim, kada po prvi put pogledamo njegovu imovinsku kartu, primećujemo da i on ima darežljive anonimne prijatelje.

       Naime, Radomir je na poklon dobio kuću, njivu i zemljište pod objektom. Dok Agencija za borbu protiv korupcije nije objavila njegovu imovinsku kartu, nismo ni znali da je mlađani Nikolić lovaran. Kupio je nekoliko njiva, pašnjaka, šuma, a dve vikendice su u izgradnji. Od čijih para?

       Pored audija A6, tata Toma je na poklon dobio i njivu od 2 hetara, 13 ari i 70 kvadratnih metara. Dok je bio opozicija, Toma je na svom imenu imao samo zemljište koje je nasledio i stan od 96 kvadrata. Taj stan je zatim zamenjen petosobnim stanom od 191 kvadrat.

       Nikolićeva imovinska karta se samo uvećava od kako se nalazi na mestu predsednika republike. Narod je Tomu na mesto predsednika postavio najviše zbog toga što ga je javnost prihvatila kao “narodnog” čoveka, međutim, taj narodni čovek se obogatio, a narod osiromašio”.

       Na kraju, autor teksta postavlja i pitanje – Šta se sve od imenove Nikolića nalazi na imenima supruge Dragice i drugog sina Branislava……

       Gospodine Vučićeviću, ne mislim ja ni da su Nikolići lopovi, ni da su – ako jesu, najveći lopovi u ovoj zemlji. Ja sam pomalo i “Englez” (imam dvojno državljanstvo), dugo sam tamo i živeo pa kontam šta bi se desilo kada bi neko napisao tako nešto za kraljicu Elizabetu – a kretanje njene imovine se inače redovno, i to javno, analizira. Poreski obveznici bi zahtevali da se slučaj detaljno i prioritetno istraži, jer kako se može tražiti od drugih nešto što ne važi za prvog čoveka u zemlji.

       Vidite do čega su dovele priče o sumnjivom akademskom obrazovanju Predsednika Nikolića – da je to odmah ozbiljno istraženo i demantovano, ne bismo danas imali situaciju da je to masovna pojava – Kad može Predsednik, zašto ne bih mogao i ja, a ne tako davno je to predstavljalo ozbiljno krivično delo falsifikata za koje se i u zatvor išlo. Danas više nije. Šta mislite, zbog čega? A ni to nije najveća šteta – devastiran je sistem vrednosti u obrazovanju, i zato je slučaj Predsednika uvek prioritetan.

       Nije Gospodine Vučićeviću to ni sve o čemu Telepromter piše – nedavno smo imali priliku da čujemo i o prelasku na industrijsku proizvodnju poznate rakije “Tomovača”. Predsednikova supruga ima svoj humanitarni fond koji vodi uz pomoć države (prostorije Predsedništva, promocije i dr.). Po onome što se traži od drugih, trebalo bi da važi i za nju – da saopštava liste donatora (i iznose) i liste doniranih (i iznose). I sve dok za Predsednika i njegove najbliže ne bude važilo – i to prioritetno, ono što važi za njihiove podanike, biće onih koji će sumnjati da neobjašnjivi rast bogatstva ove poznate porodice potiče i iz takvih izvora.

 Dragiša Čolić, 29.03.2015.