KO JE TAMO LUD? (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo) – Nastavak 12

8 juna, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Medlin Olbrajt je omiljena zvezda. Njoj se poručuje: „Dođi slobodno, nismo te jebavali ni kad si živela ovde!“ Kad je o pomenutoj gospođi reč, pojavio se i gospodin Ljubodrag Popčić iz Vrnjačke Banje. U njihovoj kući je svojevremeno živela jevrejska porodica Korbel, izbegla od Hitlera. Došli u Srbiju. Procenili su da im je ovde najsigurnije. Umesto da vam prepričavam, prenosim u celosti tekst iz „Večernjih novosti“, od 19. aprila 1999:

       Medlin Olbrajt, američki državni sekretar, prema svim tvrdnjama, jedna od najodgovornijih za zločinačko bombardovanje Jugoslavije, nekada je jela srpski hleb i, zahvaljujući srpskoj širokogrudosti, preživela nacističke progone Jevreja. Naime, 1939. godine, kao četvorogodišnja devojčica, sa svojom porodicom izbeglom iz Praga, utočište i pomoć pronašla je u Srbiji, u Vrnjačkoj Banji.

       Ova priča i fotografije koje je stranim novinarima dao Ljubodrag Popčić, čija je porodica   ugostila jevrejsku porodicu Medlininog oca Jozefa Korbela, juče su obišli ceo svet.

       U kući Popčića, u Vili „Rivijera“, Korbelovi su celo jedno leto bezbrižno živeli. Ljubodrag

Popčić je pisao svojoj drugarici iz detinjstva uz poruku da prestane da uništava srpski narod. Olbrajtova ni na jedno njegovo pismo nije odgovorila. Ali, zato ova zlotvorka, koju je srpskinarod spasao, sada je postala nacista najgore vrste, koja bombama i raketama uništava krovove nad glavama svojih dobrotvora.

       Data je i fotografija iz leta ’39: četvorogodišnja Medlin Korbel i njen vršnjak Ljubodrag Popčić – zagrljeni!

Nastaviće se