„Krle 22”

15 maja, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

Čitam najnovije radove Nebojše Krstića, “marketinškog stručnjaka, novaPr” – tako se on zvanično predstavlja čak i kad se bavi poslovima analitičara, čime se očito bavi u vidu zanimanja, pa ne mogu da skontam – da li se taj čovek bavi poslovima marketinga zbog analitike, što ne bi imalo nikakvog smisla, ili se poslovima analitike bavi zbog marketinga, što bi imalo smisla, itekako. A sve zavisi od toga ko ti je sponzor. Evo uzmite moj slučaj. I ja se, kažu, bavim nekakvom analitikom, ali ne znam ko mi je sponzor, pa mi valjda zato to i ne ide. Optuživali su me neko vreme da radim za Miškovića, on to ili nije čuo ili se pravi lud, jer pare nikako da pošalje. I zato mi je slučaj Nebojše Krstića interesantan, jer on očigledno ima boljeg sponzora, pa se zato njime i bavim.

“Pokret histeričnih selebritija”, naslov je kolumne tog marketinškog stručnjaka, novaPr, ovog puta u poslu analitičara, u svojoj redovnoj kolumni utorkom – Blic, 9. maj 2017., i tu se zbunjujem već kod naslova. Sa onim “selebriti”, bih već nekako izašao na kraj – ne bi mi Englezi dali dvojno državljanstvo kad ne bih znao šta to znači, ali sa onim o histeriji već ide teže. Čitam medicinske leksikone na internetu, odprilike shvatih šta to znači, ali ne vidim kakve to veze ima sa onim što piše u tekstu – a piše, naravno, o Saši Jankoviću, jer niti vidim ko tu histeriše niti ko tu šta proslavlja.

U tom surfovanju naiđoh na neke tviteraše a međ njima i – “Krle 22”. Bio je i neki znak ispred, ali nisam na tviteru pa ne znam šta to znači, a nije ni važno, jer tekst je njegov – Krletov: “Pojavi se vest: Za spas deteta XY potrebno je 300.000 evra. Ko određuje tu cenu? Ko proverava cenu? Niko. Važna je histerija na državu“. Ni tu ne shvatih ko histeriše, mada bi trebalo – svi mi i to na državu, jer deca nam se leče skupljanjem dobrovoljnih priloga, a na spotove u izbornoj kampanji idu milioni, umesto da je obrnuto – pa ko šta skupi.

Prizivam u pomoć pokojnog Frojda, jer setih se njegove teorije podsvesti – ako neko u ovim pričama histeriše, onda bi to mogao biti sam autor, Nebojša Krstić, alijas „marketinški stručnjak, novaPr, zvani „Krle 22“, ali šta li mu je ono „22“. Ne verujem da to ima veze sa honorarom, pa tražim pomoć prijatelja. Zovem Slavišu Lekića, poznatog tviteraša, njh dvojica su inače dobri, pa bi trebao da zna, ali ne vredi, ni on nema pojma.

U tom razmišljanju, setih se Muje i Hase: – Mujo: Šta bi voleo da budeš u drugom životu? Haso: Konj! Mujo: Pa ne može dvaput isto!

Dobro Mujo, kažem mu – Ne može dvaput, ali šta mu znači ono 22? – Multplied by 10, in adition, shvatiće, kaže Mujo.

Dragiša Čolić, 15.05.2017.