Slobodan pad, a bez padobrana

14 maja, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

Gledao sam jučerašnji meč Nadala i Đokovića. Htedoh, po navici da napišem – Gledao sam meč Đokovića i Nadala, ali ne bi to bilo pošteno, jer Nadal je igrao, a Đoković se igrao, opet.

U prirodi je ljudskoj i da varaju – svi mi imamo svoje manje ili veće prevare, ali zadnja faza u tome je kad čovek počne da vara samog sebe. Na šta liči Novakova izjava posle meča da je on zadovoljan učinjenim, jer polufinale Madrida nije loš rezultat. A za neupućene treba reći da je on od četiri predviđena meča koliko je potrebno da se dođe do polufinala odigrao samo dva. U prvom kolu je bio slobodan – to je privilegija iz vremena kada se ozbiljno bavio tenisom, koja će ga još neko vreme pratiti. U drugom i trećem kolu se mučio sa osrednjim igračima – Almagro 76. i Lopez 38. na svetskoj rang listi tenisera, dok mu je u četvrtom kolu Nišikori predao meč bez borbe zbog povrede. Očekuju ga jaki turniri u Rimu i Parizu, koji bi mogli da označe i kraj njegovog boravka u vrhu svetskog tenisa, a on u tom momentu raspušta stručni tim koji ga je doveo tamo gde je nekada bio. Kakvi god da su bili – makar postojali i bolji od njih, to se ne radi na takav način. Prvo se nađe novi trener, pa se otpušta stari. Ovako, Novak i tu vara sebe – Jedno vreme ću na turnire putovati u pratnji porodice. Toliko sam dugo u tenisu da sam naučio da lupam lopticu!

Rekoh, gledao sam meč Nadala i Đokovića. Tačnije, gledao sam to sve dok se kamera nije zaustavila na loži Novaka Đokovića u kojoj sam ugledao blazirani lik njegovog duhovnog trenera Pepe Imaza u stilu – život je lep, i ne bitno drugačiji izraz lica njegovog novog trenera Marka Đokovića. Nedostajala je još samo jedna osoba – slutim (ne samo ja) duhovni inspirator čitavog ovog projekta. Tad sam se setio njegove nekad pune lože, prepune radosti nad svakim osvojenim poenom u igri. A potom i ceremonije predaje pehara. Nisam to propuštao, željan da svaki put iznova čujem reči tog divnog mladog čoveka koji razmišlja o svakom detalju –  zahvaljujem se svom stručnom timu …

Ne krijem, juče sam od početka navijao za Nadala – zbog Novaka, a objasnio sam to u tekstu MindUp …. koji sam ovih dana postavio na sajtu www.opancar.com.

I nije to jedini tekst koji sam posvetio Novaku:

  • Boris Dežulović i Novak Đoković, jul 23, 2013.
  • Prolupala, oktobar 19, 2015.
  • O Novaku Đokoviću, novembar 6, 2016.
  • Gledao sam meč Federera i Nadala, januar 29, 2017. ,

sve na istom sajtu, pretraživač pod Đoković.

Naravno, u životu se dešavaju svakojake stvari. Postoji i opcija izlaska iz posla, jer ovo je njegov posao. Ali to treba raditi na gospodski način, a ne ovako – ja bih hteo ako može “s vremena na vreme”, dok ne odradim sponzorske ugovore.

Ovo je poslednji trenutak da se prizove pameti – i to sam sa sobom, te da potom obavesti druge o svojoj odluci, kakva god ona bila. Ako to ne uradi, kajaće se zbog toga čitavog života, a onda ni ovima što su ga u taj projekat uvukli, neće biti lepo.  To mora da uradi NOW, što bi rekli Englezi, a on zna šta to znači.

Dragiša Čolić, 14.05.2017.