Kuriri

19 marta, 2013 u rubrici Kolumne

Evo meni mog omiljenog lista. Kad god ne znam šta da pišem, on pomaže. Da vidimo šta danas ima – “Jeremić: Đilas je osvetoljubiv, brutalan i autokratičan“, „Cela Srbija se smeje Aci Dr Šapiću.“  A sve to prema sinoćnom Utisku nedelje, koji sam i ja gledao. Volim to istraživačko novinarstvo – kad stigoše! Mora da su za Đilasa i kompaniju uveli i noćno dežurstvo. „Utisak“ je završen oko 11h, a prvo izdanje Kurira se na trafikama pojavljuje već „zorom ranom“!

Već kod prvog naslova se zbunjujem – Đilas je osvetoljubiv, brutalan i autokratičan! – Ne mogu da kažem ko mi je javio da mi se sprema linč jer ne želim te ljude da ostavim na udaru pesnice Dragna* Đilasa – pojasnio je Jeremić priznajući da se i on lično plaši Đilasove osvete. Pa Đilas nije ni učestvovao u emisji!

„Bivši član Demokratske stranke i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić nije došao na jučerašnju skupštinu DS, iako je najavio, jer je smatrao da je nepristojno da dolazi posle isključenja, pošto je sprečen da nastupi kao delegat, ali i zato što mu je bio pripremljen specijalan doček – zvižduci, vređanje, dobacivanje i gađanje“, objašnjavaju dalje Kurir i Jeremić. Čuo sam Đilasa uoči sednice Statutatarne komisije, ili kako se već zove taj organ koji u DS-u odlučuje po žalbama, ne znam jer nisam član te stranke, a nisam više ni njen simpatizer od kako su je Tadić, Jeremić, Petrović, Mićunović i sl. sjebali – u ime demokratije i sveopšte lepote  liberalizma koju bavljenje politikom pruža. Koliko se sećam, Đilas je okupljenim novinarima, napuštajući stranačke prostorije pre Sednice, rekao – Ako Gospodin Jeremić ne bude isključen, pozvan je na Skipštinu kao delegat. A ako bude isključen, pozvan je na Skupštinu kao gost, da kaže to što ima da kaže – As simpl, as that. Gospodine Jeremiću, prevedite Vašim drugarima iz Kurira šta to znači, jer vidim da i oni i Vi pogrešno tumačite šta je Đilas hteo da kaže.

Gospodine Jeremiću, kažete da ste sprečeni da na Skupštini nastupite kao delegat – pa kako da nastupite kao delegat kad ste odlukom nadležnog organa stranke čiji ste član do nedavnno bili, iz nje isključeni! Nije valjda potrebno da se Vama i Kuriru i to objašnjava. Niste valjda očekivali da taj osvetoljubivi, brutalni i autokratični Đilas prekrši odluku tog stranačkog organa i ipak Vas pozove na Skupštinu kao delegata – u ime demokratije koju propovedate! Zašto je nepristojno da posle isključenja dođete na Skupštinu, kao pozvani gost kome se omogućava da i tom najvišem stranačkom organu kažete šta imate da kažete – i protiv Đilasa i protiv statutarne komisije i svih ostalih. Nije li to vrhunac demokratije. Mislite li da je veća demokratija to što ste odabrali – da to što pričate kažete Aleksandru Šapiću, u studiju. I da ga onako bezobrazno, šešeljevskom komunikacijom prekidate, ne dozvoljavajući mu da završi započetu rečenicu.

Otkad ste vi postali tako plašljivi? Plašite se linča svojih dojučerašnjih partijskih drugova – specijalnog dočeka koji bi Vam na Skupštini mogao biti priređen – zvižduka, vređanja, dobacivanja, gađanja. Mi, obični građani nismo imali utisak da je DS takva organizacija, kakvom je opisujete. Ili je to odjednom postala pošto su Vas izbacili. A ako ste imali informacije da Vam se od Skupštine vaših bivših partijskih drugova to zaista i priprema, mora da ste ga i više presrali nego što mi obični građani vidimo. Da niste i Vi svojim delovanjem tome doprineli.

Manipulišete procentima. DS je pao na samo 13% podrške biračkog tela – zbog nedostatka demokratije koju je Đilas ukinuo, za razliku od 26% koliko je za vreme Tadićeve demokratije imao. Sa tih 26% DS je izgubio izbore, ne zbog Đilasa već zbog Tadića. Šta mislite, da li je to masovno napustanje usledilo zbog načina vođenja stranke koje je dovelo do gubitka izbora ili zbog toga što ste Vi i Petrović isključeni iz stranke? Nemojte potcenjivati pristalice DS-a. I DSS je nekada bio većinska stranka vladajuće koalicije. Po gubitku izbora zadržali su i Koštunicu i demokratiju pa vidite gde su sada pali.

Vi – Kurir & Jeremić (dalje: kuriri), postajete moji omiljeni likovi. Nije ovo prvi put da se vama bavim. Kad je reč o Vama lično, pročitajte i kolumnu – „Diplomata, parekselans“, a ima Vas i u mojoj knjizi O OPANČARIMA I OPANCIMA. A kad je reč o „Kuriru“, pročitajte (možete i zajedno) u istoj kolumni ono „Otac i sin“.

Vi ste poznati sportski radnik – Predsednik teniskog saveza Srbije, pa bi Vam moralo biti poznato da su epiteti koje pominjete – zvižduci, vređanja, dobacivanja, gađanja, deo uobičajenog folklora na našim sportskim priredbama. Vi ste i taj mandat poneli sa sobom – bavićete se tim problemima čim se vratite iz Njujorka. Može to da sačeka! A i ona poslanička funkcija koju ste takođe poneli sa sobom u Njujork, a od koje je sve i počelo – jer niste hteli da je ustupite nekome iz svoje stranke ko bi u Vašem odsustvu mogao da je stvarno i obavlja, pa makar Vam je posle i vratili – nećete valjda reći da ni to nije važno.

Znate Vi jako dobro da je to važno – ali za Vas. U početku i ne toliko – poneli ste i tu funkciju sa sobom onako rutinski, kao i onu tenisku, po navici. A onda ste se svojim nerazumnim opiranjem totalno zaglibili. Sad je to već druga priča. Šta mislite kako će svetski mediji da proprate tu informaciju – Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izbačen iz svoje matične partije, jer nije hteo da vrati poslanički mandat! Mnogo je to ozbiljnije za Vas tako ambicioznog od već zaboravljene svađe sa Đilasom oko predračuna budžeta kojim ovi poreski obveznici treba da alimentiraju obavljanje vaše misije u Njujorku – preko iznosa koji ta organizacija priznaje. Zato se Vi sada toliko i borite za tu poslaničku funkciju, do koje Vam  inače, nije baš mnogo ni stalo.

Ne znam šta znači u tekstu ona priča o Olji Bećković i stativi, ali ako je reč o promašenom golu, onda vas je i ona provalila – iako se, koliko znam, za razliku od Vas, ona i ne bavi sportom, sem skijanjem, amaterski, ponekad na Kopaoniku. Naime, Vi imate ambicije da po završetku ove misije konkurišete i za funkciju Generalnog sekretara Ujedunjenih nacija. O tome se priča. A priznaćete, ne bi bilo zgodno da u taj napad krenete kao politički apatrid, bez svoje partijske baze. Naravno da za funkciju Predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija to nije uslov, ali „broji se“ što bi rekla deca, a pogotovu nije zgodno da budete izbačeni iz svoje političke baze. I zato je to za Vas sada jako značajno, pa ste u tu priču uključili i Ustavni sud, iako to nema nikakve veze sa kompetencijama tog suda – o tome više u gore pomenutoj kolumni „Diplomata parekselans“. Verovatno ste čuli da će ta vaša predstavka kod tog suda doći na red za rešavanje kroz neku godinu – ako nemate vezu, pa to i prestane da bude “bez veze“. Ali ne smeta, u međuvremenu može da se maše sa tim.

Znate li Vi – Kurir & Jeremić (dalje: „kuriri“), da je Aleksandar Šapić, sportska legenda ove zemlje koji je svojim golovima mnogo radosti ovom narodu doneo. O Šapiću, kao političaru ne znam mnogo – pretpostavljam da nije onako dobar kao vaterpolista, ali kamo sreće kad bi se i takvi ljudi po završetku sportske karijere uključivali u politiku. Bilo bi tu više sportske i fer borbe.

A što se tiče onog kurirskog naslova „Cela Srbija se smeje Aci Dr Šapiću.“, prvo ono  „Aca Dr Šapić“ je autorsko pravo Nenada Čanka kad je pisao i obraćao se Vojislavu Dr. Koštunici, pa nije zgodno da tako renomirani list bude plagijator, a drugo – kad stigoste, tokom noći da anketirate „celu Srbiju“. Nije zgodno da tako renomirani list, još i laže!

Što se mene lično tiče, za mene je taj čovek sinoć bio prijatno iznenađenje. Bio je mnogo pristojniji i od Jeremića a evo i od samog Kurira. Nisam ni znao, da je on, uz profesionalno bavljenje sportom na tako visokom nivou i to postigao, što je krajnje neuobičajeno i zaslužuje svako priznanje – čak i od „kurira“. A to što javnost za to nije ni znala, dok nam Jeremić nije otkrio, pa makar i u onako ironičnom stilu, zaslužuje posebno priznanje. Ni malo ne smeta što je to školovanje – do takvog akademskog stepena, malo duže trajalo. Možda je zato bilo i kvalitetnije. Sve zavisi na kojoj naučnoj instituciji je disertacija odbranjena – danas je moderno, na modernim naučnim institucijama, da se taj stepen obrazovanja postigne i u mnogo kraćem vremenu.

A što se tiče prenetog mišljenja poznatog gej aktiviste, Azdejkovića o Aleksandru Šapiću – „Nije pametan ali je valjda dobar u krevetu“, to više govori o Kuriru, nego o Šapiću, jer je za pretpostaviti da je redakcija Kurira u stalnoj komunikaciji sa Azdejkovićem – čak i noću, kad su tako brzo uspeli i njegovu izjavu da prenesu.

*Koliko ja znam, Đilas se ne zove Dragna, već Dragan. Ne bih ovu zlonamernu primedbu ni napisao – jer greške se dešavaju, mada velike novinske kuće kao što je vaša imaju i lektore, da niste dalje u pomenutim tekstovima toliko, razume se dobronamerno, elaborirali na temu, da li se kaže Nambija ili Namibija.

DC, 18.03.2013.