Mače moje ti si Bog ….

10 jula, 2013 u rubrici Kolumne

Jedan od novinara čije tekstove rado čitam, Dragoljub Žarković, napisao je u svojoj redovnoj kolumni u Blicu tekst pod naslovom – Dragi Aco, Vi ste duh. Tema izvanredna, naslov carski, kako i priliči ovom vrsnom novinaru.

A radi se o preterivanju ili bolje rečeno osećaju za meru. Naime, u tekstu se citira izvesni Gojko Tešić – želeo bih da to nije onaj isti Gojko Tešić, koji je nedavno imenovan za novog predsednika Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije, koji se u tekstu objavljenom u vikend izdanju “Danasa” obraća Aleksandru Vučiću i kaže: “Vaš aktivizam i rad, Vaša misija, nešto su posebno na političkoj sceni Srbije: posve drugačije, vredno poštovanja. Hrabrost i odlučnost Vam se ne mogu poreći. Ne obećavate nego delate. Govorite o nasušnoj potrebi modernizacije Srbije za koju su važni svi časni, pošteni, vredni, odgovorni, čestiti, bez obzira na to kojoj stranci pripadali ili nijednoj ne pripadali…. Vi ste “novi politički duh” Srbije ….

I ja bih strašno voleo da je to novi politički duh Srbije i želeo bih da je to što pomenuti Gojko Tešić tvrdi već tako, ali bih još više voleo da to ne govori onaj isti Gojko Tešić koji je do nedavno iste takve hvalospeve izgovarao Dragom Borisu.

No, nije to što ovde hoću da kažem. Dragoljub Žarković u istu ravan sa onim “Dragi Aco, Vi ste duh” stavlja i navod iz teksta Dragana Đilasa nedavno objavljenog u NIN-u: “Osim Vućića SNS ne nudi ništa”, a s njim u paketu ide i ceo SNS.

Nije to prvi put da se svaka Đilasova “pohvala” Vučiću izvlači iz konteksta i kvalifikuje kao njegovo “udvaranje” Vučiću. Ja, međutim, na takve “pohvale” i “udvaranja” ne gledam tako i želeo bih da ih je što više na našoj političkoj sceni. Đoković i Marej su ljuti protivnici na terenu, ali jedan drugom aplaudiraju za uspešni potez, pa niko to ne tumači drugačije do kao normalan fer-plej. Zašto bi to u politici bilo drugačije.

Mnogo mi se to više sviđa od ishitrenih saopštenja na pomenuti tekst Dragana Đilasa, tipa –“Srpska napredna stranka nema šta da odgovori na besmislice koje je Dragan Đilas izneo u svom autorskom tekstu. Ono što piše ovaj „čuveni autor“ zajedno sa svim onim što je učinio na osiromašenju građana i uništavanju Srbije, najbolje govori o njemu samom i njegovoj Demokratskoj stranci”, jer kvalifikacije tipa “besmislice”, „čuveni autor“, “sa svim onim što je učinio na osiromašenju građana i uništavanju Srbije, najbolje govori o njemu samom i njegovoj Demokratskoj stranci”, u toliko malo redi, a bez ijednog argumenta, govore više o onima koji izdaju takva saopštenja nego o onome na koga bi ona trebale da se odnose, a to je i neki dokaz da je Đilas u pravu, jer ne verujem da takva isprazna saopštenja piše Aleksandar Vučić, lično.

DC, 09.07.2013.