Opušteno

4 jula, 2013 u rubrici Kolumne

U Beogradu se održava ponovljeno suđenje članovima zabranjene organizacije „Obraz“ zbog organizovanja nereda na Paradi ponosa u Beogradu 2010. godine, kada je u sukobima policije i protivnika gej parade povredeno više od 100 ljudi. Suđenje se ponavlja jer je Apelacioni sud ukinuo prvobitnu presudu i naložio novo suđenje.

Dosta je vremena prošlo od pomenutog događaja, stvari se zaboravljaju, povređenima su rane odavno zarasle, štete koje je Beograd u tim neredima pretrpeo su sanirane, pa suđenje kao i svako drugo ne bi verovatno ni izazvalo neku posebnu pažnju, da ga nisu pratile neke stvari koje su pobudile pažnju javnosti.

Ovo ponovno suđenje, započeto u aprilu, ni juče nije nastavljeno jer na suđenje nisu došla trojica optuženih. Kao razlog izostanka jednog od pomenute trojice, njegov advokat je naveo da mu se klijent nalazi na letovanju! Pošto je taj razlog sudija prihvatio kao opravdan, nastalo je licitiranje oko datuma nasatavka suđenja, kojom prilikom je Sudija, kako piše štampa, veoma vodio računa da se suđenje ne poklopi sa održavanjem najavljene ovogodišnje gej parade – valjda zato što sudija pretpostavlja da će optuženi i ovog puta povodom tog događaja biti veoma angažovani! Iz tih razloga otpao je i 29. septembar kao termin koji je Sudija imao u vidu, jer je jedan od advokata rekao da će parada biti baš tog dana, što se kasnije ispostavilo kao netačno, ali je za svaki slučaj suđenje ipak pomereno za 23. oktobar.

Drugi, sličan slučaj, štampa je zabeležila samo dva dana kasnije na suđenju optuženima za paljenje Bajrami džamije. Suđenje je i ovde moralo da bude odloženo zbog odsustva optuženih od kojih jedan, po izjavi svog advokata, boravi službeno u Belorusiji, jer ima nameru da tamo započne posao! Prvo, pitanje koje se normalnom čoveku nameće je – a šta ako u ovom suđenju, koje je očigledno pri kraju, jer ostale su samo završne reči, bude osuđen? Kako će taj posao obavljati iz zatvora? Postoji li opasnost, ako pomenuti bude osuđen, pa mu se presuda ne dopadne, da on odluči da tamo i ostane. Na kraju, kako optuženi mogu tako opušteno da putuju po inostranstvu?

DC, 03.07.2013.