Ministar visokog rizika

20 aprila, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Nedavna fudbalska utakmica između Novog Pazara i Crvene Zvezde, bila je – opravano, pre održavanja proglašena za utakmicu visokog rizika. Takvoj proceni doprineli su i neredi koji su se prethodne nedelje desili u Kruševcu za vreme gostovanja Novog Pazara u tom gradu, pa se strahovalo da bi to mogao biti povod još žešćim obračunima navijača – i ne samo njih, na gostovanju Zvezde u Novom Pazaru. Pominjano je angažovanje žandarmerije – njih 600, pa 1.200. Iznošene su i procene, koliko će to da košta…. Ko u Radovanu trećem – hiljade policajaca juri Džordža …

       Na sreću nije se desilo ništa posebno, bar ne od onoga čega smo se plašili. Čak bi se moglo odati i priznanje navijačima Novog Pazara – pun stadion, koreografije u bojama svog kluba …. Da li je tome doprinelo prisustvo žandarmerije koje je bilo, ali ne onoliko koliko se najavljivalo ili “idejno-politički” rad pre utakmice, nije ni važno. Desio se pre utakmice i jedan lep gest – Dragan Džajić, fudbalska legenda bivše Jugoslavije, izašao je na teren gde su ga domaći navijači dočekali ovacijama. Nije im ni najmanje smetalo to što je tamo došao kao čelnik Crvene Zvezde. To je sport.

       A onda su na stadion uvedeni Zvezdini navijači – Delije. U poseban deo tribina, kako fudbalski propisi nalažu, i odmah je došlo do sranja. Jedan delija, u pokušaju da se posebno istakne, pokušao je da se popenje na ogradu koja razdvaja tribine od stadiona, pao je na glavu i povredio se – kasnije je javljeno da je živ i da nije teže povređen. Naravno domaći navijači, do dolaska Delija mirni, nisu odoleli provokacijama, tako da se ispostavilo da je prisustvo žandarmerije ipak bilo opravdano. Bilo kako bilo, utakmica je bez većih nereda privedena kraju.

       A onda se, kako saopštavaju mediji, pojavio Aleksandar Vulin, Ministar za Kosovo u vladi Srbije, u majici na kojoj je pisalo – GRAČANICA ČEKA TITULU, i u pratnji četiri žandarma, preko terena, uputio ka Delijama da ih pozdravi, što je za ove bio dovoljan znak da pojačaju lomljenje stolica koje su upravo bili započeli, a za navijače Novog Pazara da pojačaju salve zvišduka i protesta…. Došlo je do eskalacije sukoba, gađanja kamenicama, odvaljenim stolicama …. bilo je i povređenih, od kojih jedan teže.

       Navijam za Zvezdu od malih nogu, ali da sam bio tamo pridružio bih se navijačima Novog Pazara. Šta će ministar tamo u takvoj ulozi. Zbog takvih se na fudbalskim utakmicama i angažuju one hiljade policajaca. A to i košta. O drugim aspektima da i ne govorimo.

DC, 19.04.2014.