KAKO JE POČELO – KO JE OVDE LUD? (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – Nastavak 29

20 aprila, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Idemo na neke manje osetljive teme. Kad sam bio mlađi, nisam verovao, kada se radi o bavljenju politikom ili privredom, da su u pitanju materijalni interesi, pa i krađe. Nisam ni lud ko Đinđić, pa da sa onako tananim dokazima optužujem predsednika Vlade za krađu stotina miliona dolara. Međutim, kod nas se sve može. Nije to kvadratura kruga. Ili je ukrao, ili nije ukrao. To se mora utvrditi. Neko od njih dvojice mora da ide u zatvor. Svuda, sem kod nas. A kod nas, Marjanović i dalje predsednik Vlade, a Đinđić i dalje čeka da se ovi što su na vlasti negde konačno zeznu, ili oni iz „druge opozicije“ do kraja izglupiraju, pa da on dođe na vlast.

       Kada su u pitanju materijalni interesi, stvar je jasna, i na to ne treba mnogo trošiti reči. Da analiziramo samo jedan, i to pozitivan primer. Tokom nedavne izborne kampanje, gospodin Šešelj na direktno pitanje dade direktan odgovor – stanuje u Batajnici i tamo će stanovati i ako postane predsednik. Kako je lud, možda je i mislio ozbiljno. Međutim, njegov potpredsednik,  potpredsednik Radikalne stranke i sadašnji potpredsednik Vlade gospodin Nikolić, očigledno ne misli tako. Tražite da poslanik koga ste birali postavi poslaničko pitanje – koliko je koštalo rešavanje stambenog pitanja gospodina Nikolića čim je postao potpredsednik Vlade. Ako ne znate kako se zove poslanik koga ste birali, pitajte o tome gospodina Šešelja, ili direktno gospodina Nikolića. Oni su radikalni, odgovoriće vam direktno.

       Koliko će gospodin Nikolić ostati potpredsednik Vlade, posebno u ovim demokratskim uslovima, razume se, to niko ne zna. Ali ako, na primer, cifru od 300.000 nemačkih maraka podelite sa vremenom mandata, pa makar to bilo i četiri godine, dobićete odgovor na pitanje da li u bavljenju politikom kod nas postoji materijalni interes ili ne. A što se tiče gospodina Šešelja, ko zna šta je u pitanju – možda voli Batajnicu. Javite mi ako ga uskoro ne budete viđali tamo u samoposluzi. U svakom slučaju, gospodine Šešelj, što se toga tiče, Vama svaka čast. Ali, valjda bi kao predsednika stranke trebalo da Vas interesuje i Vaše članstvo.

       Na sreću potpredsednika vlada nema mnogo, samo po nekoliko, najviše po četvoro-petoro. Ali zato ima mnogo ministara, zamenika, pomoćnika, njihovih sekretarica i drugih miljenica i miljenika – zavisno ko šta voli. Uz to, stalno se i menjaju. Pitajte i za njih. Ko kaže da smo mi siromašna zemlja.

Nastaviće se …