Narodni poslanik

13 jula, 2013 u rubrici Kolumne

Narodni poslanik Marjan Rističević je svom kolegi, narodnom poslaniku Srđanu Milivojeviću, ukrao poslaničku karticu i time ga, za vreme dok je ovaj bio bez tog dokumenta, lišio mogućnosti da obavlja poslaničku funkciju na koju ga je narod izabrao. Onda je poslanik Milivojević zatražio da se slučaj istraži, međutim do toga nije ni došlo, jer je poslanik Rističević hrabro ustao i javno izjavio da je on uzeo – ne ukrao, tu karticu, što je razume se bilo propraćeno burnim odobravanjem  poslanika, protivnika političke opcije kojoj pripada poslanik Milivojević. Znate ono, kao kad Ivan Ivanović, lupi neki štos, a onda usledi aplauz profesionalne (plaćene) publike! I tako je poslanik Rističević, pobrao aplauze svoje publike, kako one u Narodnoj skupštini, tako i one spolja koja je za njih  glasala.

Prema važećem krivičnom zakoniku Republike Srbije, ovo što je učinio poslanik Rističević predstavlja krivično delo – „Ko drugog u nameri da mu onemogući vršenje prava glasanja, protivzakonito ne upiše u spisak glasača, izbriše iz tog spiska ili ga na drugi protivpravan način spreči ili omete da glasa, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.” (član 155 – Povreda prava glasanja).

Naravno, poslanik Rističević neće za to biti pozvan na odgovornost. To je i njemu jasno, pa je zato i učinio, a potom hrabro i javno objavio to što je učinio.

Inače, poslanik Rističević je “stari” narodni poslanik, poznat po svom ekstravagantnom ponašanju. Svojevremeno je pažnju javnosti izazvao tako što se traktorom dovezao ispred Skupšine – individualni poljoprivredni proizvođači to ne mogu, poslanik može. Bio je i zapaženi učesnik najpopularnijeg rijaliti programa Farma, a biračko telo to voli i ceni. Ni tamo se ne odgovara za učinjeno. Svedoci smo upravo završene Farme 4. koja je izazvala ogromnu pažnju javnosti, tako da se već nedelju dana – i ne zna se dokle će, priređuju se celovečernji TV programi u živo, pod nazivom – Narod pita, koji po gledanosti, prete da nadmaše i celodnevne prenose iz Skupštine. Interesovanje ogromno. Narod hoće da zna ko je koga tamo jebo, da li je to bilo iz ljubavi ili samo zbog gledanosti i popularnosti i još puno takvih zanimljivosti.

Imam predlog. Pošto je već za Septembar najavljeno održavanje sledeće Farme, što će se poklopiti sa jesenjim zasedanjem Skupštine, predlažem da se to zasedanje proglasi Farmom 5 – ne bi tu moralo mnogo toga da se menja, jer i jedni i drugi se obraćaju istoj publici a – takođe, i za jedne i za druge važe ista pravila ponašanja. Čini se da je Farma u izesnom smislu čak i bolja. Tamo postoji sistem izbacivanja, što ne bi bilo loše uvesti i u Skupštinu.

DC, 13.07.2013.