Nastavak pregovora – extra time

17 aprila, 2013 u rubrici Kolumne

16.04.2013. Evropska komisija je odložila pisanje izveštaja o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i dala šansu nastavku pregovora sa Kosovom. Svi komentari povodom te vesti svode se na to da pregovori imaju šanse ukoliko i jedna i druga strana ublaže svoje stavove i pristanu na određene kompromise, jer ako se Priština bude čvrsto držala svog stava o punoj državnosti na celoj teritoriji Kosova, a Srbija bude zahtevala prerogative pune državnosti za zajednicu srpskih opština u Severnom delu Kosovske Mitrovce, onda od postizanja Sporazuma nema ništa.

Na to pitanje je, u večernjim TV vestima, bio u prilici da odgovori i Milovan Drecun,   Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju i odmah da kažem ako bi se taj čovek pitao, onda ni od ovih pregovora nema ništa. On, bar za sada, ne vidi mogućnost pomaka u razgovorima jer ne vidi spremnost Prištine na ustupke. A na pitanje reportera da li je Beograd sa svoje strane spreman na neke ustupke odgovara odrečno, čak sa izvesnom dozom iznenađenja – mi smo svoje rekli i to je to! Dakle kad se Priština predomisli, neka se javi.

Sutradan sam sa olakšanjem čuo vest da Gospodin Drecun nije u sastavu delegacije za pregovore. U delegaciji su pored Dačića i Vučića još i Suzana Grubješić, resorni potpredsednik za Evropu, kao i Aleksandar Vulin, Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Nikolić ovog puta nije u delegaciji, ali je dao intervju Tanjugu – Postoji granica koju Srbija ne sme da pređe. Koja je to granica, nije rekao.

DC, 16.04.2013.