Neka pitanja za urednike “Blica”

10 maja, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Poštovana Gospodo! Znate li vi šta je restitucija? – Da je to povraćaj neopravdano oduzete imovine njenim vlasnicima. Znate li koliko su ti ljudi bili lišeni svoje imovine i koju su štetu trpeli za sve vreme dok je nju koristio neko drugi. Znate li sa koliko je muka i problema samo mali broj vlasnika uspeo da je dobije nazad. Ako sve to znate, ili ne znate, a morali biste znati, čemu onda ovakvo pisanje o toj temi u današnjem broju “Blica”:

OGORČENI RODITELJI DECE IZ VRTIĆA “MAJSKI CVET”

MALIŠANE

SELE ZBOG

RESTITUCIJE!

       Znate li vi gospodo – pitam vas, a ne potpisanu autorku priloga, da je Zuko Džumhur, za života bio jedna od najviđenijih ličnosti ondašnje nam države u svim njenim delovima. Ne samo putopisac, kako ga vaša novinarka predstavlja – mogla je bar to da klikne na internetu. – Budi pametan da ne bi bio loš, govorio je ovaj sjajni intelektualac – pisac, scenarista, pozorišni i filmski delatnik, slikar, karikaturista … Mnogi ga pamte po sjajnim karikaturama kojima se obraćao naciji. Nešto kao Duško Radović sa vrha Beograđanke. Umro je pre 25 godina, a njegova supruga je evo tek sada kroz mučni proces restitucije uspela da dobije svoju imovinu nazad. A zamislite sada – zakucava vaša novinarka:

       “Sve u obdaništu šokiralo je obaveštenje na vratima zgrade u Vasinoj 9, da se iz potkrovlja u kojem su se nalazile fiskulturna sala i jaslena grupa, moraju iseliti.”

       A moguće je čak, poentira dalje vaša novinarka, očito frustrirana tim činom – “da će biti i preseljeni u Pančićevu ulicu”. Auh!

       Šta zapravo vi – odobrili ste to pisanje pa ste i vi sada tu, takvim pisanjem želite da kažete – da zakon o restituciji treba ukinuti kao štetan ili da ta žena treba još 25 godina da vodi taj spor? Ne poznajem suprugu pokojnog Zuke Džumhura, nisam ni na kakav način uključen u taj postupak restitucije, ne znam čak ni gde se taj vrtić nalazi – pišem ovo kao običan građanin i vaš čitalac. A kao građanin sam ja – do ovog pisanja, bio u uverenju da se bivšim vlasnicima oduzete imovine ne samo nanosi ogromna šteta, već da su oni i izloženi nečuvenom maltretiranju vođenjem dugotrajnih i skupih postupaka radi povraćaja svoje imovine, a da je na državi a ne pojedincu da obezbedi adekvatne vrtiće za decu. Na kojoj ste vi strani, prosvetite me. Ili još konkretnije – Šta mislite koliko će, posle ovakvog pisanja, “naprednih” građana reći – majku im jebem tajkunsku, vidi šta rade deci!

DC, 09.05.2014.