O PRAVOSUĐU I JOŠ PONEČEM (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – Period posle reforme pravosuđa (početak 2010.) – Nastavak 7

3 marta, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Sukob između Advokatske komore Beograda i Advokatske komore Srbije traje već duže od godinu dana. Upućeni tvrde da i iza ovog sukoba dve nepomirljive struje stoje određene političke stranke – ova koja je sada na vlasti i ona koja pretenduje da to postane nakon predstojećih izbora,  a sudeći po argumentima koji se u tim sukobima koriste, čini se da je to i tačno. Na ovu pojavu je svojevremeno, odmah po raspisivanju izbora, upozorio i ugledni beogradski novinar Dragoljub Žarković u svojoj redovnoj kolumni u „Blicu“, sa strepnjom da će sve što se u ovoj zemlji bude dešavalo u predstojećim mesecima biti u funkciji izbora.

       I taman kad smo pomislili da su ti sukobi okončani i da su novoimenovani organi otpočeli sa radom i to, sudeći po Izveštaju o ukupnom stanju pravnog sistema iz aprila 2012. godine koji je dostavljen članstvu,  odmah sa ozbiljnim radom i pravim temama, došlo je do novih sukoba. Prema Informaciji o stanju u AK Beograd od 17.04.2012. godine, koja je poslata članovima Komore, interesna grupa advokata okupljena oko bivšeg predsednika Komore Slobodana Šoškića je, uz pomoć nepoznatih lica i bivših zaposlenih, onemogućavala sprovođenje sudske mere kojom je Slobodanu Šoškiću naloženo da preda ključeve od prostorija i omogući normalan rad izabranim organima, služeći se fizičkim nasiljem, pretnjama, uvredama i nezakonitim korišćenjem dokumentacije koju nisu hteli da predaju novoizabranim organima, vukući je spakovanu u šest velikih kesa za đubre. Ta grupa je, kako se dalje navodi u Izveštaju, sve vreme koristila svoje „predizborne kombinacije“, pretila dolaskom „svojih političkih zaštitnika“ i sl. U tekstu se dalje navode i konkretne radnje počinjene od direktno imenovanih lica, koje nisu samo ružne za ozbiljne ljude, već sadrže u sebi i elemente ozbiljnih krivičnih dela.

       Ja ne želim da kažem da su navedeni sukobi advokata nastali ni zbog ni povodom izbora, iz prostog razloga što su ti sukobi započeti mnogo pre nego što su izborne teme postale aktuelne, ali da su se određene političke stranke i u te sukobe uključile sa svojim kombinacijama, to je izvesno.

Nastaviće se …