OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 10

7 oktobra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Za dnevne i ostale listove koji ono rade uz vetar scenario je u suštini isti, sve su ostalo nijanse – što bi rekao Slovenac Đorđe Balašević. One najnevaljalije besomučno kažnjavaju za prekršaje, na osnovu novog Zakona o informisanju. Glavnog i odgovornog urednika – stotinak hiljada dinara, a izdavačko preduzeće može, bogami, i sa desetostrukim iznosom da prođe. Zavisi kome su stali na žulj. Rekorder je list „Danas“, isplatilo bi im se i stalnu ekspozituru da otvore – dežurnog sudiju za prekršaje. Kažu da je ovaj list do sada platio preko dva miliona dinara kazne, samo od donošenja tog zakona do danas. Ukupno, nezavisni mediji – preko 30 miliona dinara. Tako su nezavisni mediji za državu postali i korisni, a sudije za prekršaje jedno od najrentabilnijih državnih preduzeća.

       Doduše, i rade. Posla ima na pretek. Nisu tu samo nezavisni mediji u pitanju. Finansijska policija ima pune ruke posla. I oni rade po učinku. Jure uglavnom privatne firme, jer, kažu, tu su pare. Društvena preduzeća nema pas za šta da ujede. A nije ni zgodno – zaposleni u tim preduzećima ionako ne primaju plate.

       Saobraćajna policija ne zaostaje. Ako hoćete plate – na ulicu, pa naplaćujte kazne. A oni su  dovitljivi. Ulica Jurija Gagarina na Novom Beogradu, široka, po tri trake sa obe strane. Dozvoljena brzina je 60 kilometara na sat. Ko da vozi tom brzinom? Kola da ti prokuvaju! Tramvaj tutnji pored tebe ko brzi voz. Stavio oznaku „garaža – u kvaru“, i prazan piči li piči. A oni – postave patrolu kod Buvljaka. Par stotina metara više, postave u zasedu kolegu s civilnim kolima. Parkirao belog „golfa“ pored uličnog prodavca benzina, skinuo šapku, nikad ne bi rekao da je organ. Zalegao na prednje sedište i drema. Misliš, neki ljubomorni muž uhodi ženu. Čim prođeš, on javlja – bela „zastava“, 63 kilometra. Zatim, jedan od članova patrole istrčava na put, tablicom ti oštro daje znak da parkiraš na obližnjem proširenju ulice. O svemu su razmišljali, tu ima najviše mesta. Tamo, ostali članovi ekipe, rade li rade, ne postižu. „Dobar dan, vozili ste nedozvoljenom brzinom. Možete odmah da platite kaznu, a ako nemate ili nećete, pišemo prijavu sudiji za prekršaje.“ „Ma kol’ko sam, bre, vozio?“ „63 kilometra na sat!“ „Pa što ne zaustaviste onog ‘audija’? Proleteo je pored mene sa najmanje 120 kilometara na sat.“ „Nije hteo da stane, a mi nemamo vremena da se bakćemo s njim.“ Doduše, nije mu ni zameriti. Ipak je on samo policajac, pozornik. Ko da izađe pred onog s „audijem“, uši da mu odnese. A može, bogami, i pištolj da potegne! Kad su mogli da ubiju dva ministra policije, jednog aktuelnog, Badžu i jednog bivšeg,  Bulatovića, što ne bi ubili i jednog običnog policajca.

       „Dakle, hoćete li da platite kaznu ili da pišemo prijavu sudiji za prekršaje?“, pita. „Dobro, platiću, ali molim Vas napišite da sam vozio 120 kilometara. Svi me zezaju da ovaj moj auto ne može ni da ide brže od 60 kilometara na sat. Moram tu potvrdu da čuvam, neka vide da je i ovo moje pravi auto.“

       Par stotina metara dalje u krivini od jedno 120 stepeni, apsolutno nepreglednoj zbog konstrukcije nadvožnjaka, parkirana vozila u dve kolone. Ljudi čekaju u kilometarskom redu za benzin. Ima i onih kojima su rezervoari prazni, pa u krivini guraju kola. Za one koji dolaze iz pravca ulice Milentija Popovića signalizacija se brzo menja, pa ni tri vozila ne mogu da prođu na zeleno svetlo. Oni koji su krenuli moraju da obilaze one koji u krivini stoje u redu ili guraju kola.  Za to vreme kreću iz istog smera i oni koji dolaze iz pravca Sava centra. Sustižu one koji nisu uspeli da prođu na zeleno svetlo, jer ni jedni ni drugi ne mogu da prođu od onih koji uredno stoje i čekaju da se njima upali zeleno svetlo za skretanje ulevo. Tamo kuda bi trebalo da idu ne mogu da prođu zbog onih koji čekaju u redu za benzin. Opšti haos, sirene, svađe, psovke. Za to vreme, samo par stotina više, oni kojima bi prevashodni zadatak bio da regulišu saobraćaj, sa nekoliko ekipa, naplaćuju kazne onima koji u po tri trake u oba smera voze brže od 60 kilometara na sat.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.