OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 12

9 oktobra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Zakon o informisanju na osnovu koga je Zlatko presudio listu „Danas“ je oličenje današnje vlasti. Kako je u obrazloženjima prilikom njegovog donošenja isticano, donet je i zbog toga da zaštiti čast i ugled nosilaca javnih funkcija. Navodno, mediji danas imaju veliku slobodu, pa moraju da snose i odgovornost za ono što pišu i objavljuju. Kao da je pre donošenja tog zakona svako mogao da izmišlja i lupeta šta mu padne na pamet – pogotovu protiv nosilaca javnih funkcija, a to je, eto, bilo nesankcionisano, pa nam je taj zakon i to takav kakav je baš nedostajao. Naravno, Zakon je počeo odmah svojski i da se primenjuje. Bilo je primedbi da su neki došli pod njegov udar čak i pre nego što je stupio na snagu. Po onome ko su tužioci, a ko su kažnjavani, zbog čega, koliko i na koji način, i najprostija analiza bi pokazala koji je pravi karakter tog zakona.

       Inače, sam po sebi, ovaj zakon je pobrkao mnoge lončiće. Suprotan je ne samo odredbama važećeg kaznenog zakonodavstva, već i mnogim ustavnim načelima koja se odnose na zagarantovana prava građana. Naravno da takva teoretska razmatranja nisu tema ovog mog pisanja, iako mi je to struka, pa bih mogao i o tome, ali neke stvari ipak treba pomenuti. Pre svega, prema opšte usvojenim načelima kaznenog zakonodavstva koji važe u savremenom svetu, zna se koji je odnos prekršaja kao mandatnog kažnjavanja i krivične odgovornosti. Za neupućene ću samo pomenuti da su krivična dela teži oblik odgovornosti od prekršaja, te da su i sankcije koje se za jedna ili druga dela propisuju u skladu sa tim. U skladu sa tim su i postupci koji ih prate. Krivični postupak je striktno propisan, dok je prekršajni postupak brži i sumaran, što naravno nikako ne znači da neko i u prekršajnom postupku može da bude kažnjen bez utvrđivanja materijalne istine.

       Zakon o informisanju je prebrodio sve te pravne zavrzlame. U svom kaznenom delu propisao je, reklo bi se, drakonske kazne koje nisu u skladu sa prirodom prekršajne odgovornosti. U sprezi sa prekršajnim postupkom, metodom mandatnog kažnjavanja, po tom zakonu brzo i efikasno se izriču teške kazne koje nisu primerene prirodi prekršajne odgovornosti. Tako smo dobili neku vrstu prekog suda, koji, po svemu sudeći, treba da zastraši javne medije. Efekti tog zakona su već sada impresivni – gledajte RTS, a ako hoćete i da čitate, čitajte „Politiku“. Ovu poslednju reč nevoljno i s tugom pišem. Što mi uzeše „Politiku“. Sa njom sam naučio da čitam.

* * *

       Za one listove koji su mudriji, pa izbegavaju da budu finansijski uništeni kažnjavanjem na osnovu već čuvenog Zakona o informisanju, država ima i druge metode. Novinski papir u zemlji proizvodi samo jedna fabrika – društvena. Kako saopštavaju nezavisni listovi, oni ne mogu od te fabrike da kupe ni trećinu potrebnog papira, iako su spremni – jer jedino tako i mogu, da plate punu cenu, i to odmah. Za razliku od njih, režimski listovi dobijaju i više papira nego što im je potrebno, po nižoj ceni, pa kad plate i ako plate. „Politika“ je, valjda i zbog toga, i dalje bogata i ugojena, prodaje se po istoj ceni kao i tanušni nezavisni listovi, a štampa se u ogromnom broju primeraka jer se deli besplatno penzionerima, bolnicama, mesnim zajednicama i ko zna kome još.

       Nezavisni listovi se obrate Saveznom ministarstvu za spoljnu trgovinu sa zahtevom da se dozvoli uvoz novinskog papira, a ovi to odbiju, jer proizvodnja novinskog papira u zemlji zadovoljava domaće potrebe. Ko je tu lud.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.