OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 32

5 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       ……. Zar Vas ne zabrinjava podatak, da su oni mlađi listom protiv vas. Zar ne razmišljate, bar sa sociološkog stanovišta, do kakvih to društvenih frustracija dovodi unutar samih porodica.

       Da li o tome razmišljate onoliko koliko bi trebalo, ne znam, ali da delate – znam. Dok je Bojića i Mrkonjića biće i stada. Zar ne vidite koji je ršum Bojić izazvao u zdravstvu za tako kratko vreme. Vi iz njegove kampanje na RTS-u i u „Politici“ demagoški iznosite samo ono što nije smelo da se dešava ni pre Bojića i time skupljate jeftine poene kod stada koje, i takvo kakvo je, vidi da nam zdravstvo ne valja ni pet para, pa se – bogu hvala, raduje svakoj promeni. Ali zar treba tako bezočno i otvoreno vrbovati ljude za članove stada – 300 rešenja o zaposlenju mladih lekara koje uručuje lično ministar, nasred televizora. Šta je sa ostalim mladim stručnjacima koji su davno završili fakultete, pa trbuhom za kruhom poodlazili u pečalbu ili danas na buvljaku prodaju benzin i cigarete!

       Jeste li čitali najnoviji cenovnik u zdravstvu, koji je juče objavio Vaš partijski drug, ministar Bojić. Pojedini pregledi ultrazvukom prelaze i 20.000 dinara – deset prosečnih mesečnih ličnih dohodaka! I to na bazi od 24 dinara za jednu marku, a danas je marka već 30 dinara. Ko će to da plati. Ministar Bojić ima odgovor i na to pitanje – cenovnik se odnosi na pacijente koji biraju lekara, ne žele da čekaju u redu i traže uslugu pored redovnih pregleda. Sve se to odnosi na mene, ali nemam tih para. I ja bih voleo da biram ko će da me leči i da po mogućstvu ne čekam u redu. To je valjda tako normalno. Zar ne biste i Vi to za sebe želeli? Ministar do kraja razjašnjava stvar – cenovnik je pravljen po kapitalističkom principu, jer je namenjen onima koji imaju novca. Dakle, i ministar priznaje da postoji klasa bogatih, jer što bi se tako ozbiljan čovek akao oko toga kad ta klasa ne bi postojala.

       I ne samo to – ni nusefekti takve odluke nisu za potcenjivanje. Lekari ionako nisu hteli da rade za 100 maraka mesečno, pa su radili popodne u privatnim ordinacijama. Ministar im je dao rok od devet dana da se opredele – tamo ili ovde. Pošto su se oni koji vrede uglavnom opredelili za tamo, zapretila je opasnost da one koji nemaju para leče onih 300 Bojićevih pripravnika. Međutim, naš se ministar ne da zbuniti. Sastavni deo napred pomenutog cenovnika je i pravilnik o nagrađivanju za dopunski rad lekara – 60 odsto od tako ostvarene cene ide ustanovi u kojoj su lekari zaposleni, a 40 odsto dobija lekar i njegov tim. Očekuje se još samo pravilnik o kriterijumima za sastavljanje timova. Ako ti kriterijumi budu isti – zašto bi bili drugačiji, kao i kriterijumi koji danas važe na univerzitetu, članstvu u upravnim odborima i sl., eto i nove klase bogatih. Među lekarima je zavladalo uzbuđenje. Kažu da je enormno poraslo interesovanje za članstvo u Vašem pokretu, što je, naravno, jako značajno u ovo predizborno vreme. Najvažnije je postati član tima.

       Nisam odavno ispričao ni jedan vic. Ne zamerite, Vi ste akademska duša, pa ćete odmah razumeti.

Požalio se Lala prijatelju da ima nekih zdravstvenih problema, ali ne može nikako da dođe do lekara. „Ti si lud“, reče mu prijatelj, „učlani se u JUL i rešićeš sve probleme.“ Lala ga posluša, učlani se u JUL, stavi člansku kartu u mali džep ko pokojni Zoran Radmilović u „Radovanu“ (član, bog te jebo!) i serbez pođe kod lekara. Posle nekog vremena izađe lekar u čekaonicu i pita: „Ko je za EKG?“ „Ne“, skoči Lala i uzvikne, „svi smo za JUL!“

       Hoće li Bojićevim stopama poći i ostali ministri. Po svemu sudeći – hoće. 100.000 stanova za mlade bračne parove, prvenstveno vojske i policije. Pa nisu vojnici i policajci samo ti kojima dajete stanove. Ako zagusti, a i to ste nam tokom vaše vladavine priuštili – i opet ćete ako tako nastavite, to su i svi oni koje danas proglašavate za izdajnike. Njih ćete da vijate po ulicama, na silu mobilišete i šaljete u prve borbene redove – da ginu za otadžbinu. Tad će vam biti dobri, a danas ih hapsite i prebijate samo zato što ne pristaju da budu članovi stada koje vi predvodite. I oni su vojska i policija.

       Koja je to društvena kategorija – mladi bračni parovi! Šta je sa starijim bračnim parovima koji nisu imali sreće da brakove sklapaju za vreme izbora, a stanove još nisu dobili? Nadam se da ću doživeti da jednog dana javno analiziramo liste ovih moralno-politički podobnih, kojima – oni nepodobni, obezbeđuju stanove i radna mesta.

       Razgrađujete postojeće sisteme vrednosti i preko noći uvodite nove, na bazi vrlo sumnjivih kriterijuma. Koje su to škole završila Vaša deca? Šta će njima škola? Šta su oni po zanimanju – biznismeni? U redu, niste Vi ni prvi ni poslednji kojima su se deca otela. Ali odgovoran roditelj pokušava nešto da uradi, a ako ne može, trpi to u sebi. A Vi? Deca su mi pametna i vredna, pa zaradila! Da li su to vaši javni kriterijumi koje preporučujete i drugima? Da li i o tome predajete na fakultetu. O čemu Vi to pišete u Vašim udžbenicima, predajete i na osnovu toga ispitujete decu. Ako ste se već opredelili za politiku, zar niste razmišljali o tome da se u međuvremenu povučete sa fakulteta. Pogotovu što predajete tako osetljiv predmet. Vi ste već iskusan profesor. Mora da Vam je poznato da dobar profesor predaje studentima ne samo svoju teoriju, već i druge teorije, da im daje alternative, da ih navodi na razmišljanje, da pokušava da od njih stvori osobe koje će se opredeljivati, unapređivati, razvijati sociološku svest ako je o tome reč. Da li ste i Vi takav profesor? Ne verujem, jer ako čak i kažete da jeste, zašto se onda u Vašem političkom delovanju ponašate drugačije. Ko će onda da veruje u ono što im predajete? Zašto se onda mučite i sebe dovodite u takve situacije? Zar morate i profesor da budete. Dokle idu te Vaše ambicije? Dobro, ako već ne možete bez toga, što ne odabraste nešto drugo da predajete – crtanje, pevanje, fitnes, ima toga – gde baš sociologiju odabraste!

        U međuvremenu, ustupite taj predmet nekome ko će decu, buduće akademske građane ove zemlje, naučiti da misle. Nek im ponude i ovu Vašu filozofiju, ne smeta. Neka i to izučavaju, ali kao alternativu. Uvek su i suprotni primeri dobri. To je pristup, a ne ovo što vi radite – uprošćavate stvari i proglašavate da postoje samo dve društvene grupe – vi, kao rodoljubi i oni drugi koji se sa vama ne slažu – izdajnici.

       Da li ste se ikada zapitali zašto je tako drastično opalo interesovanje za studiranje. Znate li kako je malo srećnika nekad uspevalo da se upiše na mašinski fakultet. A danas, ni posle drugog pokušaja niko neće to da studira. Od 550 slobodnih mesta, primljeno njih 50. Na matematičkom fakultetu svega 11. Hoćemo li i studente da vrbujemo tako što ćemo da im dajemo stanove.

       Nedavno sam pročitao da ste izjavili da se opozicija sprema da vam pokrade rezultate izbora! Baš me interesuje kako to zamišljate. Pored tolike sile kojom raspolažete i kompletne organizacije izbora koju ste sproveli! Pa ima li ta opozicija bilo kakve šanse da se sa vama na tom planu nadmeće. Za svaki slučaj, ako se, ne daj bože, ipak desi ono najgore – pokrali nas! Treba i za to imati spreman odgovor.

       Da li u Vašim sociološkim razmišljanjima uopšte postoji pojam opozicija? Šta o tome predajete svojim studentima i šta im pričate da se dešava u društvu kad opozicija jednog dana ipak pobedi. Pa ne predajete im, valjda, da svaka napredna vlada – kao što je ova Vaša, mora da ima sopstvenu opoziciju, te da je samo takva opozicija ispravna opozicija – ostalo su izdajnici! Po Vama je opozicija, kao sindikat – zaštitnik interesa radničke klase, iz vremena Mike Špiljka. Uzgred, ni ovaj sadašnji – Tomislava Banovića, nije ništa bolji.

       A onda, posle svega toga, popenjete se na stoličicu, i – ogledalce, ogledalce, kaži ko je najlepši na svetu, i najbolji, i najpametniji, i najsposobniji i naj…

       Sa Vama bi se po samozaljubljenosti mogao meriti samo Šešelj, koji je nedavno, a povodom predloga da bi određena komisija trebalo da preispita njegov status profesora na Pravnom fakultetu u Beogradu, izjavio da trenutno na tom fakultetu nema nikog ko bi se u intelektualnom pogledu mogao meriti sa njim.

       Nemam ja ništa protiv Vas. Da je sreće ne bih se Vama ni bavio. Nije ovaj narod birao Vas da ga vodite, već Vašeg muža. Njega treba da propitujemo, a ne Vas! Doći će vreme i za to, ali mu, za sada, najviše zameram što ni svoju rođenu kuću nije mogao da sredi, a sređuje našu. Kako? Vidi se na svakom koraku!

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.