Obuzdajte tog čoveka

jul 1, 2018 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

O Goranu Vesiću je reč, jer očigledno je da su njemu Aleksandar Vučić – nosilac pobedničke liste na nedavnim beogradskim izborima i onaj bivši hirurg što ga postaviše za gradonačelnika (sprdnje su već počele: “Dr. Brnabić”, “Fikus” …), prepustili vođenje Beograda. Pa ako je već tako, onda treba bar da obrate pažnju na njega, jer očito je da se on u silnoj želji za dokazivanjem svojih rukovodećih sposobnosti baš razigrao.

Najnovija glupost – juče objavljena a danas već u skupštini grada već treba da bude izglasana, je da će firma koja svoj naziv istakne na ćirilici imati pet posto popusta na sve takse – “Sva pravna i fizička lica koji su zakupci prostorija u vlasništvu grada dobiće dodatni popust od pet odsto na sve takse ukoliko istaknu naziv firme na ćirilici”, kaže ovaj novokomponovani patriota i ne treba sumnjati da će takva odluka i proći, jer kod ove napredne vlasti prolazi sve što njeni čelnici predlože.

Prvo pitanje je da li su ti ljudi čuli za Ustav po kome su kod nas u upotrebi oba pisma: i ćirilično – direktno po Ustavu (član 10, stav 1. Ustava), i latinično – na osnovu Zakona (član 10, stav 2. Ustava). A Zakon o privrednim društvima je na bazi tog ustavnog ovlašćenja uveo princip ravnopravnosti učesnika u pravnom prometu, gde svakako spadaju i zakupci lokala kojima grad raspolaže. Drugo pitanje bi moglo da bude – čiji su ti lokali kojima on raspolaže kao da mu ih je deda ostavio. I šta nakon toga treba da radim ja koji sam u ovom gradu poreski platiša – iz čega su ti lokali i stečeni, duže od 50 godina. Da vodim spor pred Ustavnim sudom i da kroz koju godinu eventualno dobijem presudu da je ta odluka bila protivustavna. Pa toga toliko ima da bi Ustavni sud – i kad bi hteo, trebao samo takvim glupostima da se bavi. Imaju li oni tamo u Skupštini grada neku pravnu službu koja bi trebala to da im objasni pre nego što se takva odluka donese, ili je Goran Vesić preuzeo svojeručno i tu funkciju?

Obuzdajte tog čoveka, jer znate kako se kaže – prvo se napravi jedna glupost, a onda se uhvati ritam. Goran Vesić je već uhvatio ritam. A ima i ona, kažu američka metodologija, rangiranja kadrova po elementima: pametan, vredan i glup. Po toj metodologiji je ubedljivo na začelju onaj što je glup a vredan, jer taj najviše gluposti može da napravi.

Dragiša Čolić, 29.06.2018.