Organ

11 decembra, 2013 u rubrici Kolumne

“Ne zove se veće, zove se privremeni organ. Malo je možda nezgodan termin, ali šta da radimo. Svašta se zove organ pa i to.“ – Blic 11 Decembar 2013 – Nebojša Čović, član privremenog organa uprave Beograda  (u daljem tekstu: Organ).

       Pogađate reč je o Organu koji je nedavno formiran zaslugom koalicije koja vlada državom iz želje da ni njena prestonica ne ostane po strani, te da pod hitno treba spasiti i Beograd i Beograđane od onih koje su oni neoprezno na izborima izabrali.

       Kako izveštavaju mediji Organ je tokom prethodnog vikenda bio posebno aktivan pa je u kasnim nedeljnim satima doneo odluku da smeni 27 gradskih funkcionera – direktora komunalnih preduzeća, kulturnih, sportskih, turističkih i drugih institucija.

       Svi su oni zamenjeni boljim i lepšim kadrovima koje koalicija, kao što je opšte poznato ima u izobilju, sa generalnim obrazloženjem da su radili neuspešno. Primera radi, Direktorku BITEF teatra treba da zameni politikolog iz Kikinde, predsednik tamošnjeg odbora SPS-a. Bivša direktorka se ne buni, ali napominje da su oni radili uspešno, da su u ovoj sezoni imali osam premijera, da ih za pet dana očekuje nova premijera, da su imali dosta gostovanja, da imaju dobru saradnju sa nezavisnom scenom i velikim brojem koproducenata u zemlji i inostranstvu, da su, kada je reč o njihovoj osnovnoj pozorišnoj delatnosti, osvojili i veliki broj nagrada, a kad je reč o poslovnoj delatnosti, da nemaju ni dinara duga a da na računu stalno imaju po nekoliko miliona dinara. Da, dodaje i to da je o svojoj smeni čula na vestima, a da je već sutradan bila predviđena primopredaja dužnosti novoimenovanom direktoru, koji prema oceni Organa sve to može i bolje i uspešnije. Ako je tako, ostaje pitanje – gde je SPS do sada čuvao ovakvog čoveka? Mogli su da ga postave i za direktora Galenike. Ima još takvih primera, ali ne treba sumnjati u  namere Organa koji sve to čini za dobrobit Beograda i Beograđana.

       Bilo je naravno i zlonamernih komentara tipa da Organ takvim potezima izlazi iz svojih zakonskih kompetencija, ali je sve te zlurade opaske raspršio, po svemu sudeći najveći organ u toj družini, Nebojša Čović uopštenom konstatacijom da je to isto radila i prethodna vlast, te ako je to tada bilo po zakonu onda je i sada, a ako neko smatra da nije, da kaže šta to od onoga što oni čine nije po zakonu.

       Ja naravno ne spadam u kompetentne, ali bih se usudio da ponudim odgovore na pitanja koja Organ postavlja. Pre toga bih, da malo odobrovoljim pomenutu družinu, ispričao onaj stari vic o vozaču spačeka – Prilazi čovek vozaču spačeka i pita ga u poverenju – Burazeru, reci mi ‘el si to sam pravio il’ ti je neko pomagao. Naime, sumnja se da je u celoj ovoj priči Nebojši Čoviću pomagao nezamenljivi Goran Vesić.

       A kad je reč o ponuđenom odgovoru – Gospodine Čoviću, prethodna vlast je tu vlast osvojila na izborima, pa je bilo i normalno da se po osvajanju vlasti pozabavi i kadrovskim pitanjima. Za razliku od njih vi ste tu samo privremeno – tako se i zovete, a prema članu 94. Statuta grada Beograda, privremeni organ obavlja samo “tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa”. Hoćete li da kažete da gore opisani Blic krig spada u tekuće i neodložne poslove! Više to liči na “Noć dugih noževa” – potražite u enciklopedijama šta to znači.

       No, da se na mene ne biste preterano ljutili što eto smatram da ste previše prepotentni ispričaću vam još jedan vic –  U apoteci čovek kupuje 100 prezervativa. Iz ugla ga posmatraju dve devojke i kikoću se. Na to će čovek apotekarici: – Molim jos dva komada. Kažu zlobnici da je čovek iz apoteke bio Vesić i da je tu nabavku vršio za potrebe Organa.

DC, 11.12.2013.