Otac i sin

8 marta, 2013 u rubrici Kolumne

Jedanput ide stari Amidža

Ko neki sedi mandarin –

A za njim tapka, trči, skakuće

Junačke krvi najmlađi sin.

Ovo su, prepoznajete, stihovi iz poznate pesme Otac i sin koju je Đura Jakšić napisao pre više od 100 godina, verovatno iz zezanja, uz kaficu, negde u Skadarliji. Bio je veliki šmeker, a kad je već reč o njemu i Skadarliji i danas se prepričava jedna anegdota vezana za njegovo pesničko stvaranje – sedeo on, tako kažu, u jedno letnje predvečerje u Skadarliji, kad se odjednom, a povodom nekog bala, pojavi na komšijskom balkonu gomila lepotica. – Gle Đura!, povikaše one u glas i spopadoše čoveka da im na brzinu ispeva neku pesmu. Đura se opirao, pravdao, ali pošto ništa nije pomagalo, ustade i na ogromno ushićenje pomenutih lepotica poče da kazuje stihove:

U ovo divno veče,

Osu se nebo zvezdama,

Ko ovaj balkon pizdama …..

Kakve veze ima i pomenuta pesma i Đura i balkon i pizde i ….. Nemam pojma čista asocijacija. Krenem jutros, po običaju, da brljam po internetu i naravno otvorim prvo Kurir da vidim šta ima novo o Đilasu.  Na moje ogromno razočaranje, ne nađoh ništa, bar ne na naslovnoj strani. Šta je ovo! – da nije zaratilo ili, ne daj Bože, pala Vlada, presekoh se, tako da nisam dalje mogao ni da tražim.

A taman su me navikli. U poslednjih nekoliko meseci, otprilike kad je i ova koalicija došla na vlast, ima Đilasa, i to na naslovnoj strani, svakog dana – po dva, u proseku, od tri glavna naslova. Đilas – tajkun! Đilas – lopov! Đilas – Đitler! …. Đilasov čovek vozi džip od 100.000 Evra! – postoje neoborivi dokazi da taj čovek radi u Skupštini grada gde, kao što je poznato, radi i ovaj tajkun; Đilasova firma – Gradska čistoća, koja kao što je poznato iznosi smeće u istom gradu gde i ovaj lopov živi i radi (i ne samo on već i njegova porodica!) nabavila kontejnere za smeće bez javnog tendera. Gotov je! Pada! …. I sve tako, fino, analitički precizno i to iz pera glavnog i odgovornog urednika i vlasnika, lično. Ukratko – Beograd i njemu dragi Beograđani, gde naravno i on spada, nisu zaslužili da trpe teror tog čoveka na mestu gradonačelnika.

Beograd stagnira, ne razvija se dovoljno brzo, a nema ni viziju razvoja, saopštava mlađani Predsednik Republičke skupštine koji očito redovno čita Kurir, a koji inače, kad nema šta da radi, iz hobija vodi akciju za rušenje Gradonačelnika Beograda, koga su izmanipulisani Beograđani – koji nisu čitali Kurir, izabrali na to mesto sa ogromnom većinom glasova, tako da će oni to – naravno u interesu tih istih zaluđenih Beograđana, pod hitno da isprave. Evo, ima i slobodnog kadra – Saša Mirković, nesuđeni Direktor Kontrole vazdušnog letenja, koji je kratko vreme proveo na radnom mestu pomoćnika Ministra saobraćaja za čišćenje snega – pošto je sneg uspešno očišćen i, kako metereolozi predviđaju, neće padati do sledeće zime, će u tom vremenskom periodu biti slobodan, a u međuvremenu će se već za to radno mesto osposobiti i Dragana Milošević, poznata ballerina Granda, koja je trenutno na praksi u Elektroprivredi Srbije na radnom mestu Pomoćnika Generalnog direktora za nešto (nije do danas saopšteno čega), ali će se i to u međuvremenu rešiti.   U svakom slučaju, ako išta zafali, tu je i Maja Nikolić, poznata estradna zvezda, koja je i lepša a i bolje peva od pomenutog Đilasa, što u ovim teškim vremenima i problemima koje smo nasledili od prethodne vlade neće moći da otkloni ni čuveni ekonomista Mlađan Dinkić, novi Ministar finansija, ekonomije, razvoja i onih stvari, u dužem vremenskom periodu, tako da bi ti kvaliteti koje imenovana poseduje mogli biti od ključnog značaja.

Vašar je bio – a na vašaru

Sablje, pištolji, arapski hat;

Tuniske kape, srebro i zlato,

Mletačka svila, ženevski sat.

……

kaže dalje Đura.

E sad, pitate se kakve veze ima gore glavni i odgovorni urednik i vlasnik gore pomenutog lista sa ni krivim ni dužnim Đurom Jakšićem i njegovom pesmom Otac i sin. Ima! Babo je opravdano odsutan. Nalazi se već duže vremena u zatvoru zbog teških zloupotreba službenog položaja jer je, kako je štampa još 2009. godine, kad je i uhapšen, izveštavala, uzeo od Komercijalne banke kredit od preko million maraka radi nabavke opreme za svoju bivšu firmu Manami d.o.o. a potom preusmerio ta sredstva na kupovinu opreme za offset štampu u svojoj drugoj firmi iz koje sada Sin vodi opravdanu borbu za smenu Gradonačelnika Beograda. Time je Babo svesno obespario svoju prethodnu firmu Manami i onemogućio Komercijalnu banku da naplati dati kredit. Nešto što po svemu predstavlja mustru po kojoj je kasnije pljačkana i Agrobanka, što je danas jedna od najspektakularnijih krađa. I ne samo to. Ovaj dokazani patriota je ostao dužan i državi na ime poreza, kako se svojevremeno pisalo, više od 200 miliona dinara.

A na sve to Sin izjavljuje da je njegov otac čist u svemu što je radio – a ne kaže šta je sa parama, i da je to nešto politički.

I konačno, kakve veze ima ova zamršena priča sa Đurom Jakšićem, njegovom pesmom Otac i sin, pizdama na balkonu i oko njega i dr. Za one koji su bar jednom gledali slagalicu čuvene Milke Canić, rešenje je jednostavno – Radisav Rodić, kao Babo i Aleksandar Rodić, kao Sin, koji su iz neke pizde materine došli ovde da Beograđane spašavaju od Gradonačelnika koga su ovi sami izabrali.

Veliki brat se ne oglašava. Show goes on!

DC, 14.02.2013.