Partijski kadrovi

24 jula, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

U samo jednom danu, prema pisanju samo jednog dnevnog lista („Blic“, 23.07.2014), čitamo: Direktor „Laste“ i još četvorica članova izvršnog odbora smenjeni zbog bahatog ponašanja jednog od njih – Nemanje Tomovića, koji je za samo tri meseca na ime reprezentacije potrošio 400.000 dinara. Na susednoj strani, čitamo: Nesvakidašnja pljačka u Elektrodistribuciji Beograd – Vozač, koji se u toj firmi zaposlio u aprilu ove godine, samo u periodu od 12 – 17 juna, ukrao 29.000 litara goriva. Malo dalje: Bivša načelnica varala na kilometraži – dopisivala kilometražu za gradski i prigradski saobraćaj, pa tako – samo za gorivo i prevoz, oštetila budžet grada Zaječara za 16 miliona dinara.

       Čiji su ovo kadrovi, ko ih je birao, po kojim kriterijumima … Danima slušamo kako će za direktore javnih preduzeća biti raspisani javni konkursi. U međuvremenu postavljaju se novi, bez konkursa. Kako nedavno reče potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, nisu se još stekli dovoljni uslovi. Pre toga treba izvršiti „dubinsku analizu“! A Zoran Babić, istaknuti funkcioner SNS-a, predsednik poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije, inače predsednik Nadzornog odbora „Laste“, koji je postavio smenjene direktore, dalje produbljuje smisao „dubinske analize“ svog partijskog druga Veroljuba Antića. Na pitanje, kako niko nije primetio da direktor Nemanja Tomović rasipa po kafanama toliki novac firme, odgovara – Izabrali smo da se najpre radnicima isplaćuju plate na vreme, da se smanjuju obaveze prema dobavljačima, da smanjimo dug „Laste“, želeli smo bolje poslovanje … i uspeli smo u tome, a posle toga da se bavimo i kadrovskim rešenjima. Proizilazi da je pomenuti direktor krao u okviru tog boljeg poslovanja, pa zbog toga to nije moglo istovremeno da se primeti. Nema tu nikakve političke konotacije objašnjava dalje Babić – Posatavili smo tri nova direktora iz „Laste“. A odakle su bili oni smenjeni – iz koje partije, na osnovu kojih kriterijuma koji im daju prednost u odnosu na ljude iz „Laste“. Pisao sam o tome – šta mislite kako se oseća čovek koji provede čitav svoj radni vek u firmi, raste i razvija se sa tom firmom, poznaje je „u dušu“, kad dođe Zoran Babić i kaže – miči se, Gospodin Nemanja Tomović će od sutra da bude direktor. Vučiću, ako su ove izjave tvog partijskog čelnika verno prenete, smeni i njega u paketu sa ovim direktorima.

       I na kraju jedno pitanje – čini se suštinsko, a odnosi se na nedavno donošenje novog „istorijskog“ Zakona o radu. Zašto se odredbe tog zakona ne odnose i na javna preduzeća. Šta bi smetala odredba da kolektivni ugovori – ako već za ta preduzeća treba da postoje bilo kakvi izuzeci, moraju da budu u skladu sa Zakonom o radu. Za one koji tu finesu nisu primetili, upotrebljena je formulacija –  „u skladu sa zakonom“, što podrazumeva da će za ta preduzeća biti donet, u tihu, neki poseban, neistorijski zakon, sličan dosadašnjem.

DC, 23.07.2014.