Patriotska demagogija

16 juna, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       “Marjanović i Milutinov odbili da igraju za Srbiju u kvalifikacijama za Rio“, piše na prvoj strani današnjeg Blica. Piše i da je Saša Đorđević, selektor, šokiran tim otkazima, da je nastala pometnja u reketu …

       Ne znam koji su razlozi rukovodili Milutinova da odbije poziv selektora, nije ih saopštio, mogu samo da pretpostavljam. On je mlad igrač, ima samo 20 godina, prošle godine je potpisao prvi profesionalni inostrani ugovor sa grčkim klubom Olimpijakos i istini za volju u toj godini se nije baš naigrao košarke, tako da u ovoj letnjoj pauzi mora da razmišlja šta će biti sa njim narednih godina. Na drugoj strani, verovatno procenjuje da na centarskoj poziciji na kojoj igra postoji jaka konkurenciji u reprezentaciji – Raduljica, Jokić, Boban Marjanović, Kuzmić … tako da njegove šanse da ode na Olimpijske igre nisu baš realne, pa je u toj situaciji smatrao da je bolje da gleda posla koja se tiču njegove dalje egzistencije, a košarka je posao kojim se bavi i od koga živi. Ne sporim, trebao je o tome da razgovara sa selektorom, možda je i razgovarao – time se dežurni patrioti ne bave, pa o tome kao nevažnom i ne pišu. Važno je samo – Odbio da igra za Srbiju!

       Patriotski slučaj Bobana Marjanovića je još teži. On je već u poznim košarkaškim godinama, odigrao je pretprošle godine dobru evroligašku sezonu, što mu je, uz izuzetnu visinu koju ima,  na  iznenađenje mnogih, a ponajviše sebe, omogućilo da prošle godine zaključi jednogodišnji NBA ugovor. Tu godinu je odradio upside down, a ugovor mu je istekao. Do 6. Jula će potpisati novi ugovor ili se vraća kući. Ima porodicu, a u poznim je košarkaškim godinama. Drugih kvalifikacija nema. On za razliku od Milutinova moli selektora da izostane sa predstojećeg kvalifikacionog turnira za odlazak u Rio. Nakon toga znaće svoju situaciju, pa potpisao novi ugovor u Americi ili ne stavlja se u potpunosti selektoru na raspolaganje, jer ima žarku želju da igra za svoju zemlju. Baš tako kaže, ništa nisam dodao. Za dežurne patriote ni to nisu dovoljni razlozi – Odbio da igra za Srbiju!

       A tim istim patriotima ne smeta što u ratu koji mesecima traje između svetske košarkaške organizacije FIBA i ervropske košarkaške organizacije ULEB, zbog stava jednog našeg košarkaškog kluba, preti opasnost da Srbija kao država bude isključena iz svih takmičenja u organizaciji pomenute svetske košarkaške organizacije, a tu spadaju i svetska prvenstva i olimpijske igre. Na sve to iz tog kluba kažu – u našem je interesu da dogodine igramo u Evrokupu. Uzgred tu mogućnost nisu ni osvojili na terenu, već tako što su oni koji su je osvojili odustali od nastupa u tom takmičenju.

       Ni stav selektora u ovoj priči nije bez značaja. On je iskusan čovek, dugo je u košarkaškoj priči i trebao bi da ima više razumevanja prema svojim igračima kad su razlozi opravdani, a strog kada to nije slučaj. Da bi to razlikovao mora da ih sasluša. U sećanju je i trajno isključenje Micova uoči prošlogodišnjeg prvenstva Evrope, zbog banalnog prigovora, pa me plaši da se ta praksa ne nastavi, jer takva potrošnja košarkaša neće izaći na dobro.

       Uostalom i selektor je nedavno na sličan, objektivno neopravdan način, dobio otkaz u Panatinaikosu, pa bi morao da ima malo više razumevanja prema svojim mlađim kolegama.

Dragiša Čolić, 16.06.2016.