Ubi ga “Teška reč”!

14 juna, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       “Teška reč” je (za razliku od “Ubi me prejaka reč” Branka Miljkovića), zajednički projekat uhodanog trojca: Dragan J. Vučićević – Željko Mitrović – Aleksandar Vučić, kultna emisija po njihovoj sopstvenoj pameti, koja u udarnom terminu, obično nedeljom uveče, ide na televiziji Pink kad god Gospodar ima nešto važno da saopšti pučanstvu. Sve je profesionalno osmišljeno i uhodano po difoltu – Dragan J. Vučićević, na licu mesta smišlja teška pitanja za Premijera, a Premijer na licu mesta daje teške odgovore iz glave. Željko Mitrović ne mora da bude prisutan, on je na dežurstvu – ako se nekome od gledalaca tu nešto ne dopadne, on na licu mesta piše teške odgovore na račun nerazumnih gledalaca koji se potom čitaju na njegovoj televiziji više puta u toku dana pre i posle jela.

       Vremenom se taj projekat toliko dopao njegovim autorima da su teške reči počeli da primenjuju i u redovnoj komunikaciji – Dragan J. Vučićević, preko svojih novina “Informer”, Željko Mitrović, preko svoje televizije “Pink”, a Aleksandar Vučić preko svoje države kao svog gospodarstva, obično na konferencijama za štampu ili na televizijama u redovnim informativnim emisijama, pa je tako “Informer” u broju od 9.6.2016., na prvoj strani objavio tekst pod naslovom “ZAPADNA ZAVERA! – KREĆE UBIJANJE VUČIĆA! – Informer ima dokaze, EU i SAD organizuju ekstremiste da prave HAOS U SRBIJI! – Ambasadori Majkl Devenport i Kajl Skot lično rade na radikalizaciji protesta ‘Ne damo Beograd’ i ‘Podrži RTV’… Da bi urušio vlast, Zapad plaća anarhiste, marksiste, antiglobaliste, sindikalce?!

       Usledile su reakcije Amerike i Evropske unije. Oglasila se i Maja Kocijančić, portparolka EU. Prema nekim vestima, objasnila je između ostalog i to da se tu ne radi o pisanju Informera već o Vučićevom stavu povodom onoga što je u Informeru objavljeno. Naime na jednoj od konferencija za štampu, na pitanje novinara koji je njegov stav o onome što je objavio Informer, Vučić to nije demantovao već je navodno u svom stilu lakonski odgovorio nešto kao da je to poznata stvar.

       Da li je baš tako odgovorio ili nije, nije ni važno – ne raspolažem “informacijama iz pouzdanih izvora”, ali stoji činjenica da Vučić nije demantovao pisanje Informera, pa je moguće da je to i bio razlog da Američki ambassador u Beogradu Kajl Skot i ambassador Evropske unije u Beogradu Majkl Devenport, nenadano, juče u 9 sati ujutru, posete Vučića. Na snimku, prilikom dolaska na sastanak, vidi se smrknuto lice Majkla Devenporta – nije mu ni čudo, nije ovo prvi put da ga u Beogradu naruže sa najvišeg mesta. Setite se samo pisanja BIRN-a o radovima na isušivanju kopa Tamnava posle katastrofalnih poplava u proleće 2014. godine i to od onog ko se predstavlja kao prijatelj i njega i Evropske unije.

       Posle sastanka nije održana zajednička konferencija za štampu, a današnji Blic izveštavajući o tome na prvoj strani navodi – TEŽAK SASTANAK VUČIĆA I AMBASADORA SAD I EU – Razlaz bez pomirenja – POSEBNO TEŠKA KRIZA U ODNOSIMA SA AMBASADOROM DEVENPORTOM I EU. Nije izdato ni zajedničko saopštenje, a Vučić je nakon sastanka otkazao svoju ranije zakazanu posetu Briselu za 23. i 24. jun, nakon čega su konačno trebali da otpočnu pregovori o poglavljima 23 i 24 (vladavina prava), da bi malo zatim bio otkazan i Vučićev planrani put u Ameriku.

       Mi naravno, nećemo biti obavešteni o pravom stanju stvari, ali je izvesno da je došlo do značajnijeg poremećaja međusobnih odnosa, a kako će se to odraziti na dalje pregovore o pristupanju  Evropskoj uniji, ostaje da se vidi. Ne verujem da je do toga došlo zbog onoga što je trabunjao Dragan J. Vučićević u Informeru, ali mi se čini da bi Vučićev stav povodom tih teških reči mogao da ima svoju težinu. Poznata je stvar da on štiti svoje saradnike, ali jedno je domaće treniranje strogoće povodom rušenja Savamale, a drugo to isto u odnosima sa Amerikom i Evropskom unijom. Mnogo smo toga dali u dosadašnjim pregovorima, pa me plaši da zbog gluposti ne dođe do onoga – Džabe smo krečili.

 Dragiša Čolić, 14.06.2016.