Pisma Gospodinu Bleru – KO JE TAMO LUD – Nastavak 16

18 marta, 2015 u rubrici O opančarima i opancima

       Španski pesnik Antonio Porpete poslao je Udruženju književnika Srbije sledeći telegram: U ovim trenucima tako strašnim za vašu zemlju, želim da uputim svim svojim dobrim prijateljima koje toliko cenim, čvrst zagrljaj i moja najiskrenija osećanja. Kao kolega i čovek dobre volje, solidarišem se sa vašom patnjom i žarko želim da brzo prestane ova bolna mora i da se vaši životi ponovo vrate u normalu, koja vam je sada toliko potrebna za vaše svakodnevno življenje. Budite sigurni da su moje srce i moja osećanja u ovim danima više nego ikad sa vama. Primite moje bratske pozdrave i izraze starog prijateljstva.

* * *

        Američki profesor sa univerziteta u Oberlinu Daniel Goulding, u pismu Institutu za film u Beogradu, kaže da ga je duboko šokiralo i užasnulo bombardovanje Jugoslavije. Rastužuje ga to što se nasilje vrši protiv nevinih civila, kako Srba, tako i Albanaca. On ne može da shvati da se put ka miru zasipa bombama. Ovo su ružna vremena i duboko saosećam sa mnogim prijateljima i dragim kolegama u Jugoslaviji. Vreme užasa i ludila, kaže profesor Goulding.

       Gospodine Bler, bilo je mnogo ovakvih telegrama.

* * *

            Šta? Ništa od toga niste ni čuli ni videli? Uveli ste cenzuru? O my God! O my God! Toliko demokratskih promena od kako ste Vi došli na vlast. Tako demokratska zemlja, pa cenzura! Unbelievable! Beg your pardon! Nije cenzura – samo malo prećutkujete, frizirate, montirate, izmišljate, lažete. U interesu nacije, privremeno – kasnije ćete sve da vratite na svoje mesto.

       Zašto, gospodine Bler. Pa vi ste naciji rekli da ste pošli u častan pohod – da sprečite humanitarnu katastrofu. Britanija treba da vas prati, da prenosi uživo – kao kad igrate kriket sa West Indians. Vi ste sa Kukom i Robertsonom njena ekipa. Čije vi boje branite – njene ili Klintonove?

Nastaviće se