Blam godine … i bahatost – deo drugi

18 marta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Očekivali smo saopštenje o uzrocima pada helikoptera u kome je poginuilo sedmoro ljudi. To je odmah posle nesreće zatražio i Predsednik države Tomislav Nikolić. Sada, to više nije ni važno. Premijer, Aleksandar Vućić je juče stao u zaštitu krivaca – kojih kad se uzroci nesreće još ne znaju, pa tako ni imena eventualnih krivaca, ako ih je uopšte i bilo!?

       Ni dan žalosti nije prošao, a već su tražili krivca za nesreću! Ko Predsedniče? Ko su to oni, a ko ste to vi?

       Ne dam Gašića i Lončara …. Preuzimam odgovrnost za tragediju, izjavio je Premijer. Zašto Predsedniče, pa možda niko nije ni kriv? 

       Ne trudim se da se dodvoravam nekome, ja donosim veoma teške odluke i u tome se razlikuje ozbiljan političar od šalabajzera – znamo Predsedniče!

       Nisu me pitali, ali i da jesu rekao bih im spasite dete, rekao je predsednik vlade. Ko je Predsedniče bio protiv spašavanja deteta? Recite nam, nismo čuli za to. Možda niste u toku, bili ste u Obrenovcu. Ne verujem da je u pitanju zamena teze, ovako – liči na to. Pitanje je – Zašto Surčin? Čujemo da klinički centar u Kragujevcu nema pistu za sletanje helikoptera – u redu. A da li je taj, jedan od dva najbolja helikoptera koje je vojska imala, mogao da sleti na stadion fudbalskog kluba Radnički u Kragujevcu? Odatle do kliničkog centra nije daleko, kolima hitne pomoći. Bliže nego do Surčina a potom do Instituta za majku i dete u Beogradu.

       Gospodine Predsedniče, da ste jedan od onih čija su imena u medijima dovođena u vezu sa ovom tragedijom, da li biste se prijatnije osećali ako bi formirana komisija, bez pritisaka sa strane, saopštila – nije kriv, ili ovako – ostaće sumnja, spasio ga Predsednik.

       Ili, da ste na mestu nekog iz porodice nastradalih – da li biste poželeli da čujete saopoštenje nezavisne komisije. Naravno, po završetku njenog rada, a ne pre.

       Šta znači preuzimam odgovornost – ako Komisija nađe da je postojao krivac. Hoćete li podneti ostavku. Nemojte Predsedniče, ne damo Vas!

       Znate Predsedniče, presedan je čudna stvar. Pravnik ste, učili smo o tome. Eto onomad, razume se iz najboljih namera, spasavali ste ono dete iz zavejanog Feketića – Bogu hvala, ispalo je sve najbolje. I sad se vaši Ministri utrkuju da pokažu da su i oni kadri da učine slično. Eto, na primer, pre neki dan, Ministar policije juri otmičare male Maše, lično! Mi znamo da Dr. Nebojša Stefanović čini i nemoguće, ali zar profesionalni policajci ne rade to bolje – bez mimistra. Ovako ne znaju. Šta će pre – da jure otmičare ili da čuvaju ministra. Da nije nečega od toga bilo i u slučaju ove tragedije? Što ne pustiste da nas formirana komisija o tome razuveri. Ovako – opet ostaje sumnja. Sme li komisija da saopšti ko je kriv, ako zna da ste Vi preuzeli odgovornost?

       Imate Vi taj običaj, pa se usuđujem da kažem da mi se to ne dopada. Eto opet, onomad, tvrdiste da je obustavu rada nas 8.500 advokata, organizizovao Mišković. Prođe štrajk, ja od Miškovića ne dobih nikakve pare, pa Vas molim, ako raspolažete nekim dokazima pošaljite nam da ga pritisnemo. Juče čuh, rekoste da je Mišković opet organizovao neki protest u Beogradu, ali tome niko ne pridade nikakvu pžnju – možda i zbog onoga što rekoste u vezi Miškovića i advokata.

       A kolege smo, pa samo pitam, ništa posebno – čista profesionalna znatiželja – kako će se osećati sudija koji treba da izrekne presudu Miškoviću. Da li će biti opterećen takvim izjavama Premijera. I kako će se osećati građani kad budu čuli za presudu – kakva god ona bila. Koliko će njih da kaže da je Miškoviić osuđen pod pritiskom. Zar ne bi bulo jače, da toga nije bilo.

       Da me Vi i Vaši, naročito onaj Dragan J. Vučićević, ne bi optužili da sam i za ovo dobio lovu od Miška, evo drugog primera – nalaz Tužilaštva povodom prijave Zaštitnika građana za incident u kome je pretučen i Vaš brat – Pripadnici vojnog obezbeđenja nisu krivi! I ja verujem da nisu, nezgodni su oni žandarmi iz Niša, svašta su činili, ali bolje bih se osećao u tom uverenju da Vi pre toga niste javno izjavili – Neću da se mešam, ali pratim šta će tužilaštvo da kaže. Da ne navodim dalje, You know what I mean.

 Dragiša Čolić, 18.03.2015.