Pisma Gospodinu Bleru – KO JE TAMO LUD – Nastavak 32

3 aprila, 2015 u rubrici O opančarima i opancima

(odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo)

       No, uzmimo pretpostavku da je sve ono što Vi kažete tačno, a da ništa od ovoga što ja pišem nije. Čak i u tom slučaju je broj „proteranih“ Albanaca mnogo manji nego što je bio broj proteranih Srba samo iz Hrvatske Krajine. Zbog čega niste prstom mrdnuli u tom slučaju, a u ovom slučaju besomučnim bombardovanjem uništavate ceo jedan narod, razarate jednu suverenu evropsku državu koja postoji stotinama godina, još pre Drugog svetskog rata imala je svoje zapaženo mesto u toj istoj Evropi, koja je potom zajedno sa vama učestvovala u borbi protiv nacizma, a zatim, sve do događanja početkom devedesetih – dok se vi niste umešali, takođe imala svoje zapaženo mesto i ulogu u svetu. Otkud tolika razlika u kriterijumima, i to, u ovom sadašnjem slučaju – kao čista podrška jednom separatističkom pokretu, predvođenom od krajnje problematične družine. Čime to objašnjavate?

       Nama je jasno zašto to činite. U slučaju Hrvatske, podržavate je, jer je ona sa vama. U slučaju Kosova – iz sasvim oprečnih razloga, podržavate Albance, jer su i oni sa vama. Ako je i bilo proterivanja sa Kosova, mnogo je manje Albanaca proterano sa Kosova u Albaniju nego što su Albanci proterali Srba sa Kosova, iako je ovo njihova država. Ništa se u tim brojkama ne bi bitnije promenilo, ni kada biste sve Albance koji su pobegli zbog vašeg bombardovanja pripisali nama. A tada ih je sigurno najviše i pobeglo, jer je vaše bombardovanje Kosova bilo toliko intenzivno i sistematsko da su svi morali da beže – da bi sačuvali živu glavu. To ničim ne možete osporiti, a verovatno ni objasniti, jer požar se ne gasi poplavom.

       I konačno, uzmimo da je pretpostavka o masovnom proterivanju Albanaca – što je zvanično uzeto kao razlog bombardovanja, tačna. Ni to me ne bi iznenadilo od ovog režima o kome i Vi, a rekao bih i većina nas misli isto. Ako je to tačno, ja bih taj „državnički“ potez ovog režima okarakterisao i kao čistu ludost. Pre svega, ako su mislili da naprave reprizu hrvatskog „Bljeska“ i „Oluje“ – tako su se zvale akcije proterivanja preko 400.000 Srba za vreme nedavnih događaja u Hrvatskoj Krajini, što vam je poznato jer ste i Vi direktno ili indirektno u tome učestvovali, onda su morali znati, prvo, da u ovakvim stvarima samo premijera uspeva, a drugo, da ste Vi u tim akcijama bili na strani Hrvatske, a ovde ste na strani Albanaca. Hrvati se prvi setili – 1:0 za njih, igra se do 1! Oponašati Hrvate u takvim uslovima – čista je idiotarija. Ma šta lično mislio o Miloševiću i onome što nam je napravio, ja ne mislim da je on bio toliki idiot.

       Ali – zar ništa humanije i pametnije u toj „humanitarnoj misiji“, sem totalnog bombardovanja „Miloševićevog naroda zbog Miloševića“, tako moćni i sofisticirani, niste mogli da smislite. Što poubijaste i unazadiste toliki narod!

Nastaviće se