Pisma Gospodinu Bleru – KO JE TAMO LUD – Nastavak 57

2 maja, 2015 u rubrici O opančarima i opancima

(odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo)

       Proizvodni programi firme Pentagon sadrži i gifts – poklone za široku potrošnju. Okolinu Vranja su avioni „humanitaraca“ juče zasuli olovkama, upaljačima i limenkama koka kole – sve u obliku mina koje pri dodiru eksplodiraju! Najviše su toj nenadanoj dobroti nasedala deca. Dete ko dete – uzme koka kolu i …….

* * *

       Čudna je ta metamorfoza i kod Vas i kod Klintona. U početku svoje političke karijere bili ste veliki zagovornik nuklearnog razoružanja, istupanja Britanije iz NATO-a i slično. Sada ste jedan od najvećih jastrebova koje britanska istorija poznaje.

       Sa Klintonom je slična situacija. Sedamdesetih godina, on – navodno kao pacifista, odbija da ide u rat u Vijetnamu, a danas preuzima imidž moćnika i najbestijalnijeg ubice.

       Dirljivo je bilo videti ga uoči Uskrsa, gde nakon potpisivanja naredbe da se bombarduje Beograd, uzima Hilari i Čelzi za ruku, i kucu nežno u naručje, i uz državničko mahanje naciji, ulazi u helikopter da negde u miru provedu Uskrs. Hapy American family!

       Ni Vi niste ostali imuni na tu idiličnu porodičnu scenu. Za vreme nedavne posete Balkanu, a polazeći u istorijsku misiju u Rumuniju da sa malo para i obećanja ubedite i njih da vam pomognu – da i oni svoje teritorije stave na raspolaganje udruženoj alijansi, kako biste u ovoj humanitarnoj akciji konačno dotukli Srbe, Cheri lije gorke suze prateći muža na tako delikatan i opasan zadatak. Deluje dosta uverljivo, verovatno je tu glumačku lekciju naučila od oca.

       Ni Rumuni na tu dirljivu scenu nisu ostali imuni. Njihov parlament je odmah doneo odluku da udruženoj alijansi stavi na raspolaganje svoju teritoriju. Cigani – osetili miris para i rešili sve moralne i prijateljske dileme prema Jugoslaviji. Obrazloženje koje su pri tom dali kazuje dovoljno samo za sebe – pošto ste im Vi objasnili da je u pitanju čista humanitarna akcija, nije bilo ni jednog razloga da se vašoj želji ne izađe u susret. Da, naveli su i to da, s obzirom na razloge, oni smatraju da to neće imati uticaja na postojeći međudržavni sporazum sa Jugoslavijom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji.

       Kurve! Što nisu bar ćutali. Više nas je iritiralo obrazloženje nego sama odluka – jedan više ili manje ništa ne menja na stvari. Stručnjaci su izračunali da ste vas devetnaest udruženih – ne računajući isto toliko pomoćnika, 37 puta vojno jači od Jugoslavije! Što se pomenutih Rumuna tiče, njihovom cinizmu nema kraja. Očigledno zadovoljni obimom rušenja i pustošenja Jugoslavije, a u očekivanju da će to što se ruši neko morati i da gradi, najtoplije su se preporučili za buduće poslove – pozivajući se na postojeći ugovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji!

Nastaviće se