Pobedite me, ako možete!

oktobar 27, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

To reče Predsednik države, do nedavno premijer, a sada po mnogima i jedno i drugo – ono prvo zvanično, ovo drugo nezvanično, ali što bi pravnici rekli, nesporno je utvrđeno da je to čovek koji u svemu oličava i predstavlja ovu vlast. I, ispostavlja se da je to tačno. Njega, kod ovakvog stanja stvari, ne može niko da pobedi, a evo i zašto.

Pokušajte da se setite fotografije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića sa dva džaka navodno lažnih glasčkih listića uoči drugog kruga glasanja na predsedničkim izborima 2012. godine, kojima je prema tvrđenju izvođača tog performansa, tadašnja (DS) vlast pokušala da dobije izbore. Taj nečuveni „skandal“ je odigrao svoje, Nikolić je pobedio Tadića i ubrzo zatim došlo je do promene vlasti.

Verovatno se ne sećate, a možda i ne znate, jer je to samo ponegde bilo stidljivo objavljeno, da su ti džakovi imali i svoj sudski epilog  u kome je utvrđeno da je sve to bilo izmišljeno, međutim to tada više nikoga nije zanimalo, pa naravno nije imalo nikakav uticaj na rezultate već davno obavljenih izbora.

Sledeći performans, iste naraavi, desio se tokom izborne kampanje na prethodnim predsedničkim izborima. O tome sam pisao 22. marta ove godine u tekstu pod naslovom „Dno … ima li čega ispod“ (www.opancar.com):

„Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke, scenarista. Da li je gore navedeno o Nebojši Krstiću bio razlog što je reditelj i glavni glumac odlučio da umesto olinjalog Nebojše Krstića za scenaristu uzme mladu političku zvezdu u usponu Milenka Jovanova, upamćenog po izjavi: “Podsećam na Vučića? Moram to da dokažem” (Blic, 17.07.2016), nije poznato, tek umenovani je odmah prionuo na posao i 20.03.2017. godine – po ugledu na svog idola koji je u junu 2014. godine objavio da je Kosmajac najveći narko diler na ovim prostorima, zvanično, preko Službe za informisanje, Srpske napredne stranke, izdao sledeće saopštenje za javnost:

„Najveća kriminalna banda u Srbiji danas je u okruženju Vuka Jeremića, a braćom Burgije, Paucima i drugim kriminalcima, kao i celokupnim narko tržištem u Srbiji upravlja njegova žena, Nataša Jeremić.“

Stvar se uozbiljila, javnost je bila šokirana, kome da veruje – ženi koja plače na hitno zakazanoj konferenciji za štampu i sve to najoštrije negira ili zvaničnom saopštenju vladajuće stranke koja raspolaže svom silom javnih i tajnih informacija.

Naravno, sve je to bilo izmišljeno – to je lično potvrdio i Aleksandar Vučić, a evo kaako je on to saopštio:

„U ime pristojne i normalne Srbije, u lično ime, izvinjavam se svim građanima koji su makar u jednom danu pomislili da između nas nema razlike i da smo svi isti. Nismo isti i nikada nećemo biti. Moj tim i ja nikada nećemo vređati članove tuđih porodica.“

Da se izrazim šahovskom terminologijom, Vučić je briljantnom žrtvom konja ovim nastupom  stekao važan tempo na svom putu ka predsedničkoj nominaciji, pa sada njegovi poklonici klikću – To je predsednik kakav nam je potreban, a ne neki iz nepristojne i nenormalne Srbije!”

Ovih dana počinje da se zahuktava kampanja za “Beogradske izbore” koje analitičari ocenjuju jako značajnim za dalja dešavanja na političkoj sceni Srbije, pa je uhodana tehnologija ove vrste performansa već otpočela. Kako javljaju mediji, predsednici Narodne stranke Vuk Jeremić i Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković će tužiti list Informer zbog objavljivanja „notornih neistina“ i satanizacije političkih protivnika režima, najavile su Narodna stranka i PSG:

„U saopštenju Narodne stranke je kao razlog za tužbu navedeno to što je „režim Aleksandra Vučića“ plasirao „kroz tabloid Informer notornu neistinu“ da su Jeremić i Janković, na sastanku sa američkim zvaničnikom Brajan Hojt Ji „tražili finansijsku pomoć“ i zalagali se za „rat sa Rusijom“.

E sad, ako mislite da su sve to gluposti – Nisu! Jutros sabajle, zove me tetka, besna, ne mogu da je razumem, reč joj reč stiže, jedva shvatih šta govori: – Samo ti piši te tvoje gluposti, jesi li čuo da ovi tvoji ‘oće da ratuju sa Rusijom. – Čekaj bre, pokušavam da je zaustavim, ko hoće da ratuje sa Rusijom? – Janković i Jeremić, gadovi, pa još za to i traže pare od Amerike …

Šta mislite koliko ima tetaka u ovoj državi! I teča, dakako!

Da to malo bliže analiziramo. Visoki američki zvaničnik Hojt Ji je ovih dana bio u zvaničnoj poseti. Primili su ga i Predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, a kako je to uobičajeno, visoki gost se sastao i sa opozicijom. Da li su tom sastanku prisustvovali novinari – ne verujem, a i da jesu, kako to da o tome izveštava samo Informer. Zaključak je jednostavan – neko je Informeru dao zadatak da pusti u javnost tu skaradnu informaciju. Šta mislite, ko?

Dragiša Čolić, 26.10.2017,