Počinje da ih žulja

mart 8, 2019 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Bojkot parlamenta, izlaskom opozicionih poslanika iz skupštinske dvorane i organizovanje tzv. paralelne skupštine u skupštinskom holu, počinje da daje rezultate. Kako javljaju mediji, predsednica Skupštine Maja Gojković je na uobičajenom skupštinskom kolegijumu koji se održava pre početka svakog redovnog zasedanja, izrazila želju za normalizacijom rada parlamenta, međutim taj pokušaj je Sanda Rašković Ivić, na „otvorenom parlamentu“ nazvala mrvicama demokratije i šarma i bacanjem prašine u oči u cilju zavaravanja. Čini se s pravom, jer da je pomenuta inicijativa predsednice parlamenta bila iskrena ona ne bi po u ulasku u skupštinsku salu dozvolila da se polovina skupštinskog vremena potroši na raspravljanje „inicijative“ Marijana Rističevića da se u dnevni red unese i formiranje anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje se odnose na veze narodne poslanice Aleksandre Jerkov i još desetak opozicionih poslanika imenom i prezimenom navedenih o njihovim vezama sa stranim obaveštajnim službama i špijunskim radom, što je posle debele „rasprave“ o nepočinstvima pomenutih narodnih poslanika i usvojeno kao predlog, da bi potom na glasanju o tom istom predlogu bilo odbijeno, iz čega se ne može izvući drugi zaključak do da se predlagači i glasači ne slažu sa samim sobom.

Time su poslanici vladajuće koalicije svom ranijem izumu, kojim se čak i diče, da podnošenjem hiljada besmislnih a istih amandmana kojima se potroši unapred određeno vreme za raspravu po određenom predlogu zakona, pa usled toga poslanici opozicionih partija ne mogu da učestvuju u raspravi o tom predlogu, dodali i ovaj novi izum, tek toliko da skupštinsku raspravu učine koloritnijom i življom.

A što se tiče samog predloga onog klovna Marijana Rističevića za formiranje pomenutog anketnog odbora, proizilazi da se on paralelno sa Batom keramičarem bavi i obaveštajnim radom, te da je takvim konspirativnim radom došao i do podataka o subverzivnom delovanju opozicionih poslanika sa stranim obaveštajnim sllužbama, kojima BIA ne raspolaže. Time se Marijan Rističević kandiduje i za Batinog naslednika, pa glasine o tajnim razgovorima aktuelnog šefa BIA sa nekim pretstavnicima opozicije prestaju da budu neverovatne.

A da bojkot parlanenta počinje da žulja vlast, dokaz je i taj da se o tome očigledno raspravljalo i na jučerašnjem sastanku skupštinskog odbora za evropske integracije sa direktorom evropske komisije za susedsku politiku i proširenje Kristijanom Danijelsom, jer zašto bi predsednik tog odbora, poznati „opozicionar“ Nenad Čanak, nakon tog sastanka osuo paljbu po opoziciji koja bojkotuje rad parlamenta, kad je opšte poznato da o onome što se zamera vlasti treba raspravljati parlamentu. Nije međutim pomenuo, da li opozicija kod gore pomenutih opstrukcija poslanika vladajuće koalicije uopšte ima mogućnost da o bilo čemu svrsishodno raspravlja u parlamentu, ni kako bi se taj problem mogao prevazići, čime se i on solidarisao sa takođe poznatim „opozicionarom“, narodnim poslanikom Čedom Jovanovićem, koji je nedavno gore opisanu metodu postavljanja hiljade besmislenih amandmana od strane poslanika vvladajuće koalicije u cilju onemogućavanja opozicionih poslanika da učestvuju u bilo kakvoj raspravi, nazivao pravom na skupštinsku borbu, svako svojim metodama.

U međuvremenu, narodna skupština Republike Srbije nastavlja da radi „selfsatisfied“ metodom – metodom svojeručnog samozadovoljenja, pa kako sam vas očito zamorio opisima takvih metoda ispričaću vam jedan vic. – Uzeo Mujo kredit od banke, kupio stan, opremio ga, i pozvao Hasu na kafu. Haso se oduševio, pa kaže – Joj što je ovo lepo, daj matere ti da ovde jednom dovedem Fatu. Mujo se opirao, na kraju je morao da pristane, ali je upozorio Hasu. – Pazi, vidiš da je sve novo, nemoj da napraviš neko sranje … Sutradan, kad je Mujo došao u stan, imao je šta i da vidi … krš i lom! Pozove Hasu i besno se izviče na njega. Na kraju, šta će, upita ga – Dobro ba, al’ reci mi kakva jje bila Fata? – Ma jebeš Fatu, nije ni bila, odgovori mu Haso.

Dragiša Čolić, 8.3.2019.