Povratak samoupravljanju – na tuđ račun

5 februara, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Najnovije afera – pljačka, na državnom nivou, otkrivena je u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO fondu). Zaposleni trudbenici u tom fondu su doneli svoj Pravilnik o rešavanju stambenih potreba – baš tako su se zvali ti pravilnici i u vreme samoupravljanja, po kome su propisali pravila za dodelu – sebi, kredita za rešavanje – svojih, stambenih potreba – na 30 godina, sa 0,5% godišnje kamate – Amaneti, gde nauči tako, ko da su te Mletke šiljali (Njegoš – Gorski vijenac).

       Razlika, međutim, u odnosu na one pravilnike iz vremena samoupravljanja ipak postoji. Tamo su zaposleni, u svojoj firmi, krajem godine, iz ostvarene dobiti, izdvajali deo sredstava za rešavanje stambenih potreba. Bude tu malo i frke – oni koji su već rešili svoje stambeno pitanje navijaju da veći deo ostane za raspodelu ličnih dohodaka i obrnuto – oni koji očekuju rešenje svog stambenog pitanja, navijaju da se više izdvoji za stanove, ali se na kraju dana nađe neko zajedničko rešenje – transparentno, demokratski, što bi danas rekli. Ovde u PIO fondu – to, pa ni nalik. Ovde su zaposleni u tihu, zahvatali godinama zamašan deo sredstava iz zajedničkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, a da to niko nije primetio – ni silni članovi nadzornih i upravnih odbora – predstavnika države, koji za skupe naknade volontiraju u tim organima, ni članovi Skupštinskog odbora za finansije, ni poslanici Republičke skupštine koji, koliko mi je poznato, odobravaju i završni račun i budžet Fonda. Čak ni oni Mapetovci iz PUPSA – od kojih je onaj glavni, kako se priča, i radio u toj firmi, kojima je, prilikom osnivanja, briga o penzijama bila okosnica partijskog programa i razlog osnivanja, što jasno ukazuje na njihovu posvećenost obavljanju tog posla.

       Nisam matematičar, ispravite me ako grešim, ali rezonujem – uzmimo da je kod redovnih stambenih kredita kamata na godišnjem nivou oko 5%, a ovi iz PIO firme uzimaju kredite po 0,5% – tu su već dobri za 4,5%. Međutim, ni to nije prava računica. Ako se inflacija kod nas kreće negde oko 10%, to znači da ste vi danas dobili sredstva po 0,5%, obezvređena inflacijom za razliku od oko 9% godišnje, pa tako u periodu od 30 godina. Koliko realno vredi ono što ćete u tom periodu vraćati? Ko ne bi, posle 30 godina rada, poželeo takvu otpremninu.

       I sad vi postavite za direktora PIO fonda neku plavušu, koja se ovih dana slika za novine i objašnjava “pravno” pomenuti slučaj. A revizori podnose prekršajnu prijavu! Nije to čak ni privredne prestup! Navodno, tužioci tek ispituju da li tu ima elemenata i krivičniog dela. Kako nema, pa sudent odmah pada na ispitu, ako ne zna definiciju krivičnog dela krađe – Ko sebi ili drugima, pribavi protivpravnu imovinsku korist, kazniće se …

       Pomenutu plavušu nije postavila za Direktora PIO fonda ova koalicija – ovo tek toliko da ne kažu da samo napadam ovu vlast, jer je ona tu još od 2010 godine, no to nije ni važno. Sve koalicije funkcionišu po istom principu. I u onoj prethodnoj su bili isti igrači, bar kad se radi o ingerencijama prema tom fondu – Krkobabić, stariji senior, i moj omiljeni lik, Mlađan Dinkić, dugogodišnji all round igrač za sve što se tiče finansija i svega drugog što počinje na slovo f.

       Jedna druga plavuša, Zorana Mihajlović, desna ruka Vučićeva, bije sličnu bitku sa podivljalim sindikatima EPS-a koji takođe imaju čudne zahteve, na koje su se izgleda godinama unazad navikli – traže linearnu pozajmicu za sve zaposlene od po 50.000 dinara, pa uz to i da budu izuzeti od ograničenja zarada u javnom sektoru za one najviše plate, koje je u vidu propisa nedavno Skupština donela. Za ovo drugo ih je nekako ubedila, ali od onog prvog ne odustaju, čak prete i generalnim štrajkom. Naravno, ne zameram joj što vodi tu borbu, već zato što je vodi na pogrešan način. Ne može ona da kaže da to nije stvar njenog ministarstva – koje je inače matični organ za EPS, već sindikata i kolektivnog ugovora, jer i kolektivni ugovor i sindikati mogu da deluju samo u okviru zakona, a ta vrsta pozajmice nema veze sa zakonom. Ima li nekog u njenom ministarstvu da je u tom smislu informiše. U protivnom ovo što iz EPS-a traže se ne razlikuje od onog što rade oni u PIO fondu.

DC, 04.02.2014.