Predizborne igre ili nešto mnogo ozbiljnije (2)

februar 18, 2018 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

U komentarima na jučerašnji tekt pod istim naslovom, Mladen Kecman kaže da “Živimo u državi gde je zlouptreba institucija nacionalni sport…”, Marjan Šikman kaže: “Manir ove vlasti su prevare, laži i podmetanja…” i pita “šta je sa slučajem onog nasilnika i lažova Saše Bežanovića koji je čoveku oteo telefon i bacio u jarak, a onda dao lažnu izjavu kako je on napadnut, a to beše skoro u Pećincima…”, a Branka Khawatni pominje Zemun, 200 grama, pečenja, sigurni glas … I zaista u prilozima koji se mogu videti na televiziji, može se i čuti i videti svašta – čak i vo na ražnju. Toliko vredi glas i Beograđana i “Beograđana”, jer sredstva se ne biraju.

Među perfidnije domišljatosti spada svakako podela tzv. Senior kartica kojima se penzionerima – “privremeno” (još pre par godina), penzije – koje su oni zaradili a ne dobili, umanjene za 10%, omogućaavaju neki popusti za nabavku namirnica, sportske i kulturne priredbe. Najjednostavnije pitanje povodom toga bilo bi – iz čijih para i na osnovu čije odluke oni to daju, a još jednostavnije – kud se bre toga setiste baš sad pred izbore!

Ima i onih koji su posle Zlatibora, uzgred zavoleli i Beograd, pa sad ne moraju više da brinu o legalizaciji svoje bespravno podignute kuće na toj planini – takvih i sličnih je valjda i najviše u poplavi najnovijih ljubitelja Beograda.

Po mojim kriterijumima najviše se ugruvao Branko, zvani “Kocka, kocka, kockica …”. Generacije dece smo vodili na ptredstave da im, mlađani Branko, pa čika, pa deka, kaže ono čuveno – Gde ste Drugari … Tatara ta … i iz publike dobije ono još čuvenije Tatara ta … E, toga deco (i bivša deco) više nema a ispada da nikad nije ni bilo – čika se pokakio na sve to! Prodao se da bi, sada već u poznoj starosti dobio vrag bi ga znao šta – možda još neku honorarnu predstavu Tatara ta … Ostalo je samo ono – Kocka, kocka, cigla! Kažu, nije majka kaarala sina što se kockao, već zato što se vadio, pa je i Branko pozvao sada svoje nove drugare iz “Zato što volimo Beograd” da ga brane – organizovao je skup podrške na kome su ovi novi osuli drvlje i kamenje po “onima što hoće da otmu pune beogradske kase”, a među njima je naravno opet bio najgori onaj tajkun Đilas – Nesrećni Branko je na sve to održao kratak i nadasve emotivan govor – Neću da govorim, jer vi me dovoljno branite i uskliknuo ono nekad čuveno – Tatara ta …

Video sam i sada već poznati video spot koji je novi RTS, novog Dragana Bujoševića, nekad novinara, od Informera u to vreme prozvanog Žuti Bijke, premijerno prikazao u svojoj najgledanijoj emissiji “Žikina šarenica”. Veće idiotarije u životu nisam video. U njemu neki lik trči u kancelariji u stilu nekada nemih filmova i nešto se žestoko ljuti na svoju saradnicu … U pozadini Đilas i Šapić iznad njenog stola – koji od njih dvojice je igrao onog trkača, do zabrane prikazivanja od strane REM-a – Regulatorne agencije za elektronske medije, koja se konačno setila da takav sadržaj, bez saglasnosti onih sa slike, ne sme da bude prikazivan, nije razjašnjeno. Šapić se nije oglasio, a Đilas je rekao da nema ništa protiv da se taj spot prikazuje u svim emisijama, jer jedino tako građanstvo može da vidi kako ovi na vlasti tretiraju opozicione protivnike, a jedan kritičar reče da je skidanjem tog spota sa programa, samo data još jedna šansa Vučiću, predsedniku svih građana Srbije, koji žestoko promoviše svoju SNS stranku pod sloganom “Zato što volimo Beograd”, da se na sledećem govoru požali – Eto i spotove nam zabranjuju!

Ostaje samo da se predpostavi, ko je autor ovog idiotskog spota. Ja tipujem na mladu zvezdu u usponu – Lava Grigorija Pajkića, jer mi je to nekako najviše u konzumentu sa njegovim dosadašnjim opusom, a naročito u Kontraviziji koju od nedavna vodi na Pinku, mada se pitam kako su idiotarije tog ranga smele da prođu bez saglasnosti onog glavnog. Rekoh ja jednom prilikom – Ne verujem da Vučića može da sruši ovakva opozicija. To mogu samo budale iz sopstvenih redova.

Dragiša Čolić, 18.02.2018.