PLAKAO SAM KAD JE PROGLEDALA ESMERALDA

mart 2, 2018 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Moje ime nekako od rodjenja skraćivali su od Bratislav u Braca. Taj nadimak valjda su mi dali roditelji, onda me tako zvao komšiluk, rodbina, sve tetke sa ladnom trajnom. Kasnije, drugari u školi, a danas porodica prijatelji… Niko bre da iz imena Bratislav izvuče nadimak „Bata“. A „Bata“ je brže, jače i bolje.

Svatih to , kad nam je tadašnji premijera sada predsednik vaskolikog srpskog naroda rekao da će Bratislav Bata Gašić biti prvi čovek Bezbednosno Informativne Agencije. Kao glavni argument za ovu odluku, premijer ili ti predsednik podseti da je Bata 18 meseci izdržao bez funkcije. Dirljiv je to momenat bio.

A dugo nisam plakao pred televizorom. Možda od „Kapelskih kresova“. Ovi mldaji to ne znaju. Ali moja generacija je svesna da je slagao svako ko je rekao da nije plakao kad su ubili „Jastreba“, te kad je bre već na samom kraju i rata i serije nesrećnim slučajem život izgubio „Dimnjičar“. Brate plakao sam, mislim da je jastuk ujutru bio mokar od suza. Plakala je i moja pionirska instruktorka, ma da smo je mi tada (jer naravno pionirska instruktorka je uvek starija dovoljnih par godina) gledali malo niže od očiju.
Al nisu mi „Kapelski kresovi“ baš dobro poredjenje. Jel, vidi, kad su se „Jastreb“ i „Dimnjičar“ skenjali, tu više nije bilo ničeg.

Batin povratak je kao pobeda svetlosti nad mrakom. To je kao kad je progledala Esmeralda. Sad, nisam baš detaljno pratio ovu seriju, ali plakali su ljudi kad je ona ponovo ugledala svetlost dana.

E dakle čovek izdržo 18 meseci bez funkcije. Dobro, znam da su neki izdržali i duže, ali nemoj da kvarimo dramski momenat. Mislim da je i sam Vučić imao duže periode u svojoj političkoj karijeri bez funkcije. Opet grešim. Nije dobro poredjenje. Svi znamo da on može najduže.

Da se malo podsetimo, Bata je rekao nešto ružno novinarki „B 92“. Nakon toga, vodja vaskolikog srpskog naroda, tada premijer, sada predsednik i sve što se može biti, te i nosilac izborne liste za nedeljne izbore (bez obzira što neće da bude gradski odbornik) je izjavio da on mora da ode sa funkcije, jer ko na taj način uvredi žene ne može da obavlja ni jednu javnu funkciju. Ne umem baš da citiram Vučićevu izjavu, tako da ne zamerite ako nisam baš tačno to preneo, jer nešto ne upisujem njegove izjave u leksikon. Ali u svakom slučaju to je bila poruka. Znam da sam se (ako je to bilo kome bitno) tada složio sa njim. Ali šta se u medjuvremenu dogodilo?

Da li to po mišljenju velikog vodje žene sada treba da kleče pred muškarcima, ili je mislio da samo treba da kleče pred članovima i funkcionerima njegove stranke?

E pa eto, nikako ne mogu da se složim sa tim da bilo ko, pred bilo kim treba da kleči, a naročito sam osetljiv na klečanje žena.

Ne želim da ulazim u bilo kakvu drugu ocenu sposobnosti Bate Gašića da obavlja funkciju na kojoj se nalazi (o tome sam pisao tada kad je postavljen), već samo osećam potrebu da branim žene od ovakvih pojava.

I pravi je momenat da se sada pred nedeljne izbore setimo baš toga. Drage moje sugradjanke, ne moram da vas uveravam koliko vas poštujem. Suprug sam i otac. Imam ženu, ćerku, imao sam majku, imam drugarice, koeginice sa kojima ravnopravno saradjujem. I svog sina učim da se na takav način odnosi prema ženama. Ne kao Bata, već kao Braca.

Vrh srpske napredne stranke je oprostom ovog greha Bati Gašiću, ponizio sve žene u Srbiji. Poslata je jasna poruka ženama, da treba da klečite pred nama. Jer mi smo Bogom dani i pred nama se mora klečati. E pa neće da može.

To je nedopustivo i neoprostivo. Na kraju krajeva i sadašnji gradonačelnik je prijavljen za nasilje u porodici. Ako se tako ponašaju prema svojim ženama, šta drage sugradjenke možete očekivati od njih vi koje i ne poznaju?

Sa druge strane, na listi broj 11 nalazi se veliki broj žena. Na završnoj konvenciji ove liste u nedelju isti je broj bio govornika muškaraca i žena.

Izadjite i glasajte, nemam dalje šta da vam kažem, sve je jasno…

 

02.03.2018. Bratislav Braca Mirković