Priča o ekonomiji – nastavak

27 marta, 2013 u rubrici Kolumne

Mali Kardelj je neobično produktivan, što stvara dodatni problem. Njegova najnovoja ideja su i najavljene izmene i dopune Zakona o računovodstvu i reviziji, koje će, po oceni Unije poslodavaca Srbije, ne samo doneti nova opterećenja privredi, već dovesti i do povećanja neregularnosti u finansijskim izveštajima preduzeća koja posluju u Srbiji.

Kako je saopšteno, predloženi tekst nacrt Zakona o računovodstvu praktično ukida primenu Medjunarodnih računovodstvenih standarda, tako da ubuduće  90% privrednih subjekata, prilikom sačinjavanja svojih završnih računa neće morati da ih primenjuje. Iz iskustva znam, jer se tom vrstom advokature bavim, da strani investitori koji ovde posluju jedino prihvataju finansijske izveštaje renomiranih stranih revizorskih kuća, pa je to i razlog što su mnoge od  njih ovde i osnovale firme koje se bave tom delatnošću.

Poslovanje na Zapadu je nezamislivo bez spoljnog oditora (auditor) i njega, bez izuzetka, moraju da imaju sve, pa i najmanje firme. To je nezavisna služba koja posluje po strogo propisanim međunarodnim standardiman i za svoj rad dobija licencu od države. Ona je prevashodno čuvar državnih interesa jer overavajući finansijske izveštaje ona overava i poreske bilanse koji su osnova za plaćanje poreza, tako da se i ovde može postaviti ono pitanje iz prethodnog teksta o ekonomiji, odnosno malom Kardelju – kako se ovakva ekonomska politika uklapa u stroga pravila Evropske unije po ovim pitanjima, čijem priključenju, kako se od državnih zvaničnika saopštava, iskreno stremimo.

Pošto je isključeno da mali Kardelj ne zna ulogu revizora, najinteresantnije postaje pitanje motiva za donošenje takve odluke! A od tog pitanja je još interesantnije to što se ova diskusija vodi u istom danu u kome Predsednik Vlade – čiji je i Mlađan Dinkić član, prima u goste Kristofera Forbsa, potpredsednika “Forbes Incorporation”, izdavača poslovnog magazina, poznatog kao vodeći izvor najrelevantnijih poslovnih i finansijskih vesti u svetu i upoznaje ga sa “komparativnim prednostima Srbije za strane investitore” – da li će i ova ideja malog Kardelja ući u agendu razgovora i kao takva biti prezentirana poslovnom svetu?

 DC, 27.03.2013.