RASPLET II (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Šesti deo)

24 decembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Beograd, 20. novembra 2007. Prošlo je već sedam godina od kako sam završio pisanje onoga što ne znam ni kako da  nazovem. Ponekad, kad čujem neku glupost, dođe mi da skočim i da je zapišem – zaboraviće se, a to bi jednog dana moglo biti dragoceno. Naročito, ne daj bože, ako ovi što su na vlasti opstanu, a oni koji budu dolazili budu iste pameti, pa i merila vrednosti budu ista – SRBIJA! SRBIJA – Iber ales!

       Odmah da se razumemo. I ja sam Srbin, rođen u Beogradu, a i moji, odvajkada. I volim tu jadnu Srbiju! Ali mi je zagadiše ovi koji je vole više od mene i koji je brane od mene i koji kažu da postoji samo jedna Srbija – ova koju su oni oblikovali i koju beskrajno vole, pa je valjda zato i besomučno muzu, pa je takvu beskompromisno i brane od mene i sličnih, dotle da se međusobno napadaju, vređaju, kleveću, spektakularno hapse, ubijaju. Ne, ja javno izjavljujem da moja Srbija nije ova koju su oni osvojili i javno izjavljujem da se moja Srbija ne brani samo u Guči (volim da tamo odem) i samo na koncertu Cece Ražnjatović (i njenu muziku volim da čujem) pa makar tamo redovno išli i Voja i Sandra i Velja i Matija. I baš me briga što Voja – premijer, nakon toga egzaltirano (a ne stoji mu) poručuje naciji da ko ne razume Guču, ne voli Srbiju. Ja Guču i ne želim da volim kao on i njegovi – Marko Jakšić, Aleksandar Simić i slični. Navodim samo njih jer oni u ovom ozbiljnom i složenom vremenu brane Srbiju u pregovorima o Kosovu!  Ej, bre! Da se i ja, po srpski, oglasim. Zbog takvih branilaca smo i došli tu gde smo. Plaši me da ćemo i Kosovo braniti sve do besplatne predaje. Mogu li i ja, i oni koji misle kao ja da imamo svog predstavnika u pregovaračkom timu. Evo, predlažem Dušana Janjića. Ne znam čoveka lično, slušao sam ga par puta i – svaka mu je na mestu, a takav utisak nemam kad slušam zvanične članove pregovaračkog tima, Voju, pa i Borisa u poslednje vreme. U pregovorima ne učestvuju ni oni koji su odlučili da i dalje žive na Kosovu i kojih se to, naravno, najviše i tiče. Dva „njihova“ predstavnika su u stvari predstavnici DS i DSS, kao najvećih koalicionih stranaka pa, po logici stvari, ne zastupaju te ljude, već i oni sami slušaju direktive svojih partijskih vrhuški. U skladu sa tim su i informisani – znaju onoliko koliko im njihova partija kaže.

       Pregovore vode beogradski Kosovari iz beogradskih fotelja. Slični beogradskim Crnogorcima koji izgubiše Crnu Goru. Pri tom su i vrlo agresivni, čak i prema svojima. Pre neki dan stiže vest da je u Zvečanu, na kuću Stojanke Petković, poslanice u Skupštini Srbije, bačen „molotovljev koktel“. Kuća nije izgorela, ali je pričinjena znatna materijalna šteta. Odmah se oglasio ministar za Kosovo i Metohiju(!) Slobodan Samardžić koji je ocenio da „ovaj napad predstavlja još jedan pokušaj zastrašivanja Srba na Kosovu.“ Istog dana oglasila se i Stojanka Petković, lično, sa izjavom da su bombu na njenu kuću bacili Srbi! Šta mislite koji? „Moji“ ili oni drugi?

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do kraja godine. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.