RASPLET II (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Šesti deo) Nastavak 2

25 decembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Napustili svoja prirodna staništa, pa sišli u Beograd. Pozauzimali važne funkcije sa kojih mogu da formiraju svest i obrazovanje nacije – direktor Javnog TV servisa, direktor Zavoda za izdavanje udžbenika. Preuzeli „Politiku“, NIN – listove bez kojih nekad nisam mogao dan da zamislim. Sad ih ne čitam. Da, i Advokatsku komoru – kako beogradsku, tako i srpsku. Da i njih ne zaboravim, pa da se osete zapostavljenim. Šta će mom kolegi i ispisniku (po godinama) Vladimiru Šešliji mesto predsednika advokatske komore Srbije. Zar među hiljadama beogradskih advokata nema nekog mlađeg koji bi, ako treba – a treba, morao i da se potuče sa sudijskom mafijom. Što da oni imaju mafiju, a mi ne! Zar ne vidiš, Vladimire, šta nam rade. Na šta ti liči ovaj najnoviji Zakon o parničnom postupku. Zar ne primećuješ da iza svake druge odredbe vrca rat sudije–advokati. A ako se zna ko ga je pisao, onda se zna i ko je ona druga strana. Pardon, bio si i Ti u to uključen. Ali, o tome i pričam.

* * *

       A kad sam već kod advokata, njima je strogo zabranjeno da se reklamiraju. Lekar može na Brankovom mostu da opali bilbord u kome poručuje da on najbolje vadi desno oko, a advokat ne sme da kaže da on, na primer, uspešno radi brakorazvodne parnice. Glupo, ali je tako. I po tradiciji i po kodeksu  advokatske etike.

       Međutim! Goran Draganić, advokat Demokratske stranke! Tako ga predstavljaju, sa njegovim znanjem ili bez toga, svejedno. Prvo, šta će političkoj stranci advokat. S kim će ona da se sudi? A ako i zatreba, može i Goran, ko mu brani, ali bar po pomenutom kodeksu, to se ne bi smelo isticati. Ovako, mašala! Čoveče, pa on je advokat jedne od najvećih stranaka u Srbiji! Slavi 15 godina svoje uspešne advokatske prakse – u prostorijama stranke! 15 godina prakse – znači od 1992. do danas. Koju praksu – i to uspešnu, u tom periodu je mogao da praktikuje? Jedino krivičarima je u tom periodu išlo, a to, nadam se, nema veze sa strankom čiji je advokat i u čijim prostorijama slavi petnaestogodišnjiucu. Nisu se valjda i oni bavili sumnjivim rabotama i činili krivična dela! A glasao sam prošli put za njih! I zašto u prostorijama političke stranke – šta misle o tome organi Advokatske komore? Da li je to u skladu sa kodeksom advokatske etike? Gosti – svi podolazili. Kao nekada za proslavu 29. novembra. Televizija je takođe pozvana, kao gost, a ako su već tu, neka nešto i snime. Onako, da se ovekoveči, nema to veze sa EPP-om. Da nije dobar, ne bi mu Tadić i ostali to dozvolili. Nek je jedan odsto zaluđenika koji tako misle, pa malo li je?

       Goran Draganić – advokat „Delte“. Mašala! Nije loše imati advokata na vezi, pogotovu ako je on i partijski eksponiran. Zatim, Goran Draganić – advokat Novaka (Srđana) Đokovića! Želeo bih da verujem da Nole, za koga iskreno navijam, nema veze sa tim. U svakom slučaju, mašala! Može to da bude od značaja kod dobijanja lokacije za teniski kompleks u Beogradu, što inače iskreno želim. U svakom  slučaju, kolega, mašala!

       E sad, da ne biste pomislili da je u pitanju profesionalna ljubomora. Ma, ne! Nema veze sa tim! Ja, na sreću, biram stranke. I primam ih samo po dogovoru. Može mi se. I lepo mi ide, pa mi je i ovako lepo – više volim da savetujem.

       No, da malo olabavimo stvari. Da udarimo na šalu. Znate ono – ako je onaj koga savetujete glup, vaš mu savet neće pomoći, a ako je pametan, vaš mu savet nije ni potreban.

Nastaviće se