RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 25

13 decembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Tvrdnja SPO-a o razlozima povratka u Skupštinu jednostavno ne stoji, jer radikalima ne pada na pamet da sebe raspuštaju, što se pokazuje tačnim i na samoj Skupštini. Međusobno kurvanje je nastavljeno – SPO je uspeo da dobije odluku o formiranju „anketne komisije“ za ispitivanje zločina na Ibarskoj magistrali, a radikali su progurali novi zakon o izborima i to po hitnom postupku. Oko ukidanja Zakona o univerzitetu, koji je ovih dana povod mnogih štrajkova na fakultetima, a što je SPO takođe predlagao, nisu se dogovorili.

       Samo zasedanje Skupštine bilo bi veoma šaljivo, da nije – bilo i tužno. Zahvaljujući direktnom prenosu, narod je uživo mogao da gleda koga je izabrao da ga zastupa u ovom najvišem organu vlasti. Po običaju, pre početka sednice, Šešelj dobrovoljno preuzima ulogu dežurnog klovna. Dobacuje svima i zabavlja prisutne, naročito poslanike SPS-a i JUL-a, svoje dojučerašnje koalicione partnere, koji „pokisli“ i zabrinuti pristižu na sednicu. Ovom čoveku je to očigledno imidž. Tako je i pre neki dan zabavljao prisutne savezne poslanike pre početka svečane sednice na kojoj je novoizabrani predsednik države Vojislav Koštunica proglašen za predsednika SRJ. Doduše, tada je nešto bio i ljut, pa je nekome iz poslaničkih klupa, koji se valjda usudio da mu na šale i uzvrati, oštro, preteći uperenim prstom, uzvratio: „Šta ti hoćeš, bitango, upamtio sam ja tebe!“ A prema pisanju izveštača, tog istog dana, u skupštinskom holu, na pitanje jedne novinarke – da li će i sada pretiti novinarima, odgovorio je da hoće. Pošto mu je ova na to rekla da bi sada mogao da bude i tužen jer više nije na vlasti, uzvratio je: „Dođi da me povučeš za ….“

       Ako za momenat zaboravimo Šešeljeve prostakluke, opšti smeh u sali izazvao je ministar policije Vlajko Stoiljković. Bilo je predloženo da se on smeni, a on je to pokušao da izbegne pismenim zahtevom Skupštini da ga razreši dužnosti, jer je izabran za saveznog poslanika, pa bi dalje obavljanje funkcije ministra policije bilo inkopatibilno sa tom novom funkcijom. Pošto mu taj manevar nije uspeo, izašao je za govornicu i doslovce rekao sledeće: „Ja sam saglasan sa mojom ostavkom, ali da se zna da su mene smenile NATO snage i da se zna …“, tu mu je već ponestalo retorike. „Da sam ja žrtva NATO pakta“, dobacio mu je uvek nestašni Šešelj iz skupštinske klupe. „Da sam ja žrtva NATO pakta“, ponovio je za njim Vlajko!

       U nastavku sednice bilo je još dijaloga na takvom nivou, a najzanimljivija rasprava vođena je na temu ko je od koga gluplji, te da li postoji dovoljno veliki blesimetar koji može da izmeri koliko je ko od učesnika ove važne rasprave glup. Ne treba ni pominjati posebno, da je i u ovoj značajnoj raspravi Šešelj bio u glavnoj ulozi.

       O parlamentarnoj krizi nije vođena rasprava, a predlog o izglasavanju nepoverenja Republičkoj vladi skinut je sa dnevnog reda, jer su poslanici obavešteni da su u toku konsultacije sa predsednikom Republike Milutinovićem oko raspuštanja Vlade i zakazivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 19. decembar.

       To bi realno mogao da bude jedini izlaz iz te neprijatne situacije, jer se od ovakve Skupštine i od ovakve Vlade ništa dobro ne može očekivati. Iz pitanja koja brojni građani ovih dana upućuju liderima DOS-a, proizilaze jasni zahtevi za promenama – odmah i sad, a nova vlast na republičkom  nivou, na koji se ti zahtevi uglavnom i odnose, formalno-pravno, tu nema nikakvih kompetencija.

       Zasedanje Skupštine je prekinuto da bi se sačekao ishod pomenutih konsultacija sa predsednikom Milutinovićem.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do polovine Decembra. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.