RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 26

14 decembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Razočarani time što radikali nisu pristali da se raspravlja o ukidanju Zakona o univerzitetima  (što bi i pristajali pa da Šešelj ostane i bez mesta profesora na Pravnom fakultetu na koje je došao po donošenju tog zakona), pristalice pokreta „Otpor“ i nekoliko hiljada studenata su posle završenog zasedanja sačekale radikale ispred Skupštine i oštro ih napali. Pored zvižduka i psovki poleteli su na njih razni predmeti i grumenje zemlje iz obližnjih žardinjera. Brojno obezbeđenje radikala je uzvratilo, a pošto je televizija to snimala, mi smo, zahvaljujući ovom incidentu, imali priliku da vidimo uživo koje paravojne formacije i sa kakvim naoružanjem čuvaju dragocene živote uvaženih nam stranačkih čelnika i ko ih čuva. Nisu tu bili u pitanju samo revolveri iz kojih je, na sreću, pucano samo u vazduh. Bilo je tu i znatno težeg naoružanja, kalašnjikova i sl., a likovi koji su to naoružanje nosili nisu ostavljali mesta sumnji da bi ga rado i upotrebili da napadači nisu odustali od dalje kavge.

       Fotoreporter Tanjuga Vladimir Dimitrijević zadobio je u toj gužvi potres mozga. Njega je jedan od Šešeljevih telohranitelja udario nogom u potiljak, dok ga je drugi udario pesnicom u lice.

       O tom incidentu Dimitrijević kaže: „Najgori je ipak bio trenutak u kojem mi je, kad sam već raskrvavljen pao na zemlju, prišao treći ‘gorila’ i repetirao na mene automatsko oružje.“ Dimitrijević, kao i mnogi drugi novinari koji izveštavaju o događajima u saveznim i republičkim organima, postavlja i  pitanje kako je uopšte moguće da iz zgrade Skupštine Srbije, u kojoj obezbeđenje pažljivo proverava svaki novinarski kasetofon i fotoaparat, izađe toliki broj naoružanih lica.

* * *

      Ni Drašković se tog dana nije dobro proveo ispred Republičke skupštine. Pošto su okupljeni studenti zahtevali da im se obrati neko od poslanika, pokušao je da iskoristi šansu. Nije dugo bio u Beogradu, pa eto prilike da se obrati studentima koji su ga nekad obožavali. Skočio je na obližnju žardinjeru, ali ga je – pre nego što je išta uspeo da kaže, prekinulo opšte zviždanje okupljenih. Drašković se ne predaje, neko mu dotura i megafon i on počinje da viče: „Omladino, studenti …“ Pošto ni „drugovi“ nisu pomogli, a očigledno nije imao više ideja, zanemaruje pristupnu kurtoaziju i nastavlja da viče: „Izdajnička klika Slobodana Miloševića je …“ Okupljeni ga prekidaju povicima: „Jebo te Slobodan Milošević! Izdaja! Hoćemo Velju!“ Za neupućene – Velja Ilić, gradonačelnik Čačka, posle nedavnih događaja ispred Savezne skupštine popularno nazvan Velja bager.

       Drašković, kako-tako, ipak uspeva da kaže: „Imaćemo parlamentarne izbore za dva meseca. Neće se dogoditi da iko od onih koji vas je hapsio ostane na slobodi. Ja sam za poslednjih deset godina bio u zatvoru, pucali su na mene. Deco moja, hvala vam, Srbija je vaša, budućnost je vaša. Preuzmite ovu zemlju.“ I tako, eto, Drašković u zadnji čas stiže iz Budve da pobednicima uruči pobedu.

       Poslanici SPS-a Gorica Gajević i Zoran Anđelković bili su mudriji. Oni nisu želeli da se suoče sa masom, pa su zgradu Skupštine napustili na zadnja vrata. Tamo ih je ipak sačekalo nekoliko novinara, međutim, brojno obezbeđenje Gorice Gajević je lako sa njima izašlo na kraj, a jednoj TV ekipi je oduzelo traku sa snimkom.

 * * *

       Samo tri dana posle opisanih događaja, Šešelj je izjavio:  „Ja sam potpredsednik Vlade i ja sam izdao nalog svom službenom obezbeđenju da nosi oružje, na šta imam pravo po zakonu. Drugi put, ako pošalju bagere na mene, ja ću naložiti obezbeđenju da nosi zolje i minobacače.

       Prema izveštaju policije, Šešelja i njegovu radikalsku bratiju tog dana nije štitilo službeno, već njihovo lično obezbeđenje.

       A da apsurd bude još veći, u započetim razgovorima oko formiranja prelazne Republičke vlade, Šešelj traži da on, odnosno radikali, dobiju resor policije!

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do polovine Decembra. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.