RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 4

21 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Sutradan, ranim da kupim novine – „Blic“, „Danas“ ili „Glas“. To su jedine novine kojima možeš da veruješ. Nema ih, razgrabljene su još ranije. Ostalih novina – „Politike“,  „Novosti“, „Borbe“ – ima na pretek, ali ih niko ne kupuje. Snalazim se i nekako dolazim do „Blica“. Gledam naslove: „Koštunica ubedljivo vodi“, „Propali mitinzi SPS–JUL“, „Otporaši osvojili binu Patriotskog saveza“, „Policija sprečila okupljanje u Boru“, „Proterani strani novinari“, … Koštunica i DOS vode u Požarevcu, da li je moguće da i tamo gube!

       „Građani i opozicija prijavili brojne nepravilnosti na biralištima širom Srbije“,  „Borna kola na biračkom mestu“, „Oteli listić“, „Pretukao članove biračkog odbora“, …

       Pažnju mi privlači članak „Savezna komisija prekinula rad“: BEOGRAD (Beta) – Predstavnik Demokratske opozicije u SIK Siniša Nikolić izjavio je rano jutros da je ta komisija prekinula rad u trenutku kada su brojani glasovi zatvorenika, vojnika i birača koji su glasali poštom. Predstavnici vladajućih stranaka tražili su da se rad prekine jer se ne može završiti do kraja noći, protiv čega su bili predstavnici DOS, SRS i SPO. Savezna izborna komisija do sada nije objavljivala podatke o odzivu birača, kao ni rezultate glasanja. 

       U popodnevnim i večernjim satima stižu sledeće vesti: Prema podacima DOS-a, Koštunica je dobio 55,3 a Milošević 34,2 odsto glasova. DOS je ubedljivo pobedio na lokalnim izborima u Beogradu i u 80 odsto gradova Srbije.

       Prema RTS-u, koalicija SPS–JUL ima drugačije podatke: priznaju da su izgubili na lokalnim izborima – ne osporavaju čak ni podatak da je u Beogradu DOS dobio 101, a oni svega 5 odborničkih mesta, ali su pobedili na parlamentarnim izborima, a veruju i u pobedu svog predsedničkog kandidata Slobodana Miloševića – možda već i u prvom krugu! Te nam podatke veselo saopštava uvek samouverena Gorica Gajević, u prisustvu očigledno „izgužvanih“ i nervoznih Momira Bulatovića, saveznog premijera, i Ljubiše Ristića, oficijelnog predsednika JUL-a. Za neupućene, Mirjana Marković je samo direktor Direkcije JUL-a.

       Partizanka Mara, kako je popularno zovu, upućuje i blagu kritiku svojim partijskim drugovima zaduženim za lokalne izbore – nisu dovoljno radili sa izbornom bazom! Oni jesu – pa su zato i pobedili!

       Pa ona mučenica i ne zna da je taj njihov rad i neviđena medijska tortura koja se graničila sa idiotarijama i odvukla silne glasače da ne glasaju za njih! Mnogo je bilo onih koji bi i za „crnog Ciganina“ glasali, samo ne za njih! Tako se jedino moglo i desiti da konglomerat od 18 opozicionih stranaka dobije tako ogromnu većinu glasova. Ovo nisu bili izbori na bazi programskih opredeljenja stranaka. Ovo je bilo plebiscitarno izjašnjavanje građana na bazi – za ili protiv njih. Dozlogrdili su i bogu i narodu. Obila im se o glavu apsolutna uzurpacija RTS-a. „Politika“ je manje doprinela tome, jer nju niko i ne čita. Ali čovek ne može da izbegne, kad i nehotice menja kanale na televizoru, da ugleda njihove face na svim programima. Profesorka i njen čuveni dvojac sa kormilarom – Ivan Marković i Goran Matić, u svojoj samozaljubljenosti možda nisu ni svesni da su, najpre idiotarije koje su nam saopštavali, a potom i sama njihova pojava, iritirali ljude do alergije. Greši Gorica Gajević kad tvrdi da su oni dobro radili sa glasačkom bazom. Tvrdim da su pomenuti, i njima slični, najveći krivci za tako ubedljivu pobedu opozicije. Zna to možda i ona, a Milošević sigurno! Ali, za razliku od mene, ja to smem i da kažem, a oni ne – uključujući i Miloševća! Želeo bih da verujem da bar ovo poslednje nije tačno. Ali, ako takvo uverenje – opravdano ili neopravdano, vlada u narodu, posledice su tu, a za to je narod najmanje kriv.

       A što se tiče samih podataka koje nam je saopštila drugarica Gajević – da njihov predsednički kandidat Slobodan Milošević vodi, te da će verovatno pobediti već i u prvom krugu, mislim da su to najobičnije gluposti. Zamislite situaciju kad na istim izborima, istog dana, isti narod, istovremeno glasa i na lokalnim i na predsedničkim izborima. Na lokalnim izborima glasa sa 101:5 za DOS, a na izboru za predsednika glasa obrnuto! Kao, narod i pored svega ljubi svog predsednika. One druge iz njegovih stranaka ne, jer nisu dobro radili sa izbornom bazom! Ima li jednog iole ozbiljnog čoveka u svetu, ne mora da se bavi ispitivanjima javnog mnjenja, sociologijom ili statistikom, koji u to može da poveruje. Za takvu logiku meni nisu potrebni nikakvi rezultati ni DOS-a ni SIK-a. Pa oni, da su iole pametni, ako su se već odlučili za kradu, trebalo je da kradu i lažu i na lokalnim izborima, jer taj podatak sve kazuje sam za sebe. Nisu oni ni glupi ni ludi – oni drsko i bezočno potcenjuju ovaj narod.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.