RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 5

22 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Utorak, 26. septembar – „Nikakve informacije iz SIK-Beograd“ (FoNet) Od zatvaranja birališta, Savezna izborna komisija, koja utvrđuje i objavljuje rezultate izbora, još se nije oglasila. Prema Zakonu o izboru saveznih poslanika u Veće građana, birački odbori su dužni da joj najkasnije  u roku od 18 časova po zatvaranju birališta dostave birački materijal, uključujući i glasačke listiće. Taj rok je istekao juče u 14 časova. Konačne ukupne rezultate izbora SIK je dužna po zakonu da objavi  u roku od 24 časa po prijemu izveštaja izbornih komisija, a taj rok ističe 28. septembra u 20 časova. U zakonskoj odredbi o objavljivanju rezultata izbora navodi se  i da od završetka glasanja do objavljivanja konačnih ukupnih rezultata izbora, izborna komisija preko sredstava javnog obaveštavanja, objavljuje privremene podatke o rezultatu izbora u izbornoj jedinici.“ Ovu zakonsku odredbu SIK do juče u 18 časova nije ispunila.

* * *

       Izborna komisija trenutno nema posla. Još im nisu saopštili rezultate koje treba da utvrde, pa mogu malo i da se zabave. Sinoć smo u  Dnevniku RTS-a imali prilike da vidimo da je za brojne inostrane posmatrače – njih preko 200, kako smo obavešteni, priređen svečani prijem. Tom prijemu prisustvovali su i članovi Izborne komisije. Naravno ne svi – predstavnike opozicionih partija u toj komisiji nismo primetili na prijemu. Njih su, izgleda, isključili i iz samog rada Komisije. Kako su za „Blic“ izjavili Maja Vasić, Siniša Nikolić, Milan Popović i Đorđe Mamula, članovi Savezne izborne komisije iz DOS-a, njima su pre izbora rekli da će u svakom trenutku moći da vide presek stanja – koliko je ljudi izašlo na glasanje, koliko glasalo, koliko je nevažećih listića, koja stranka i koji predsednički kandidat vodi.

 A onda se odjednom sve promenilo i operativnu sobu su počeli da čuvaju policajci. Najgore je što mi kao članovi SIK uopšte ne znamo zašto Komisija dva dana ne radi, a naš  cilj je samo da utvrdimo stvarno stanje.

Predsednik Savezne izborne komisije Borivoje Vukićević, predsednik Saveznog vrhovnog suda, čovek koji je zašao u osmu deceniju života, za koga kažu da se u slobodnom vremenu bavi i poezijom – piše ode Slobodanu Miloševiću u stilu: Ti stojiš uspravno ko jablan… toplo je zahvalio posmatračima na dobro obavljenom poslu. Kako dolikuje, i oni su na to toplo uzvratili. U najkraćem, oni su fascinirani organizacijom izbora i bez izuzetka izjavljuju da su to bili fer i pošteni izbori.

       I od te „posmatračke misije“ je napravljena prava lakrdija. U svim izveštajima „o njenom radu“ pravi se klasična zamena teza. Niko, bar ne do tog trenutka, nije ni sporio da je sam proces glasanja protekao u redu. I  da su hteli, ovi posmatrači ništa ne bi ni mogli da primete, jer onaj ko ih je pozvao nije ih vodio tamo gde se kralo. Mogli su eventualno da primete da opozicija nije pravila nikakve ekscese tokom glasanja. Nisu, valjda, očekivali da će nekakve ekscese praviti pristalice režima, koji je ove izbore u potpunosti i organizovao. Krađa je počela kasnije, pošto su ih lepo ispratili i jedan drugog ishvalili – prilikom utvrđivanja i objavljivanja rezultata glasanja, a tom delu izbornog procesa ovi uvaženi posmatrači nisu ni prisustvovali. Pa, kako su onda mogle te belosvetske protuve, najvećim brojem iz naših sadašnjih prijateljskih zemalja – Rusije, Kine, Iraka i ko zna odakle, a bogami bilo je i lobiranih predstavnika iz zapadnih zemalja, da prihvate tako nečasnu ulogu. Čak ni kasnije, kad je bilo jasno da se krade po njihovom odlasku, nisam čuo da se bilo ko od njih naknadno ogradio, makar konstatacijom da u tom delu izbornog procesa nije bio u ulozi posmatrača. Posmatrači – predstavnici ruske Dume, čak su i dalje aktivno učestvovali u obmani svojim izjavama da su oni, u ulozi posmatrača, utvrdili da su izbori bili u redu, ne naglasivši ni jednom da su učestvovali samo u nadgledanju jednog dela izbornog procesa. Takve izjave prizvanih „posmatrača“, režim je, razume se, vešto koristio i na njih se obilato pozivao prilikom potonjih rasprava na temu izbornih nepravilnosti.

       Kasnije smo čuli koliko su nas ovi „posmatrači“ i koštali – 6,000.000 dinara (po kursu od 6 din. za marku) i 120.000 maraka.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.