Sindikati svih stranaka ujedinite se

23 juna, 2013 u rubrici Kolumne

Vest: „Ogorčeni radnik namerno oštetio 31 „fijat“!“ U kragujevačkoj fabrici „Fijat automobili u noćnoj smeni između petka i subote namerno je oštećeno nekoliko desetina vozila“.

U tekstu se dalje navodi da je oštećeno 31 vozilo i da su na njima šrafcigerom ispisane poruke šefu, Italijanu, uglavnom sledeće sadržine „hoćemo povišicu“, „žabari“ i slično, a sve to od strane ogorčenog radnika, ili više njh, jer teško je pretpostaviti da je pojedinac, pored redovnih poslova i zadataka za koje, kako se ispostavilo, prima nekakvu bednu platu, stigao da takvim i sličnim porukama izgrebe 31 vozilo. Da, pominje se i to da je pomenuti zlotvor – jer kako drugačije nazvati čoveka koji izaziva takvo ogorčenje radnika, nekoliko dana ranije zabranio grupi radnika puš-pauzu!

Sagovornik reportera objašnjava dalje da je pre radničkog revolta zbog pomenute puš-pauze linija stajala jer nije bilo delova – nisu valjda radnici krivi za za to, a kad je proizvodnja nastavljena, radnicima se pripušilo i – eto belaja! Radnici su se obratili višim rukovodiocima i sindikatu. Pauzu su odmah dobili, a šef je kažnjen – odmah. Opravdano, što mu je trebalo da se kači sa radnicima. Nije mu ovo Italija. Čist kapitalizam!

Naravno, našem ogorčenom radniku – mezimcu, to nije bilo dovoljno, pa je uzgred izgrebao i pomenute automobile. Da se zna da se sa nama ne može tako.

Ima doduše i onih koji smatraju da radnik nije smeo tako da reaguje, da je preterao i slično, ali do danas nismo čuli da li je iko zbog toga bio pozvan na odgovornost – ne može da se utvrdi ni ko je to uradio iako je bila nagoveštena istraga. A ima od tada više od mesec dana.

A i te plate. Za isti posao italijanski radnik dobije tamo 1.500 evra. A ovde? Što je naš radnik gori od Italijana!

Ogorčenim radnicima iz ove priče niko nije objasnio da su Italijani i došli zbog nižih troškova proizvodnje, pri čemu troškovi radne snage u strukturi troškova čine glavnu stavku. Inače ne bi ni došli ovde – da maltretiraju naše radnike. A radnici – oni koji su imali sreće da tu dobiju zaposlenje i grad Kragujevac bi i dalje uživali kao u vreme dok „Fijat“ nije došao tamo.

Druga vest: Dinkić: Sindikati „Galenike“ oterali partnera – oni koji su uticali da se „Valiant“ povuče sa tenderta ne shvataju šta su uradili, jer će hiljadu njihovih kolega izgubiti posao, rekao je ministar Mlađan Dinkić, koji je optužio sindikate da su oterali tu međunarodnu kompaniju sa tendera za privatizaciju, a to je prema njegovim rečima bila slamka spasa za tu fabriku.

Povod za navedenu izjavu Ministra bio je protest dva sindikata „Galenike“ ispred Vlade  Srbije koji su predali zahtev da se odustane od privatizacije ove fabrike i zahtev da ona ostane u većinskom vlasništvu države, dakle kao javno preduzeće u kome će se i dalje zapošljavati partijski kadrovi one strtanke u Vladi koja tu fabriku bude imala kao svoj partijskii plen, dok će njihove gubitke plaćati svi građani Srbije, ili bolje rečeno ono malo njih koji još uvek po nešto i rade i plaćaju porez, iz čega će ti sindikati i njihovi štićenici i dalje dobijati platu – veću i od onih koji ih izdržavaju!

Nedavne afere u „Galenici“ i milionski gubici nisu na sindikate te fabrike imali nikakvog efekta – oni i dalje hoće da sve ostane isto, jer im se tako više sviđa. Ne dotiče ih se ni to što će, kako Ministar reče, hiljadu radnika dobiti otkaz, jer oni su dvostruko zaštićeni. Prvo, po našim propisima se otkaz ne može dati zbog sindikalnog delovanja  – kako god ono bilo, a drugo, ne verujem da je među protestantima bilo mnogo onih koji će zaista i dobiti otkaz. Biće da su to uglavnom oni partijski kadrovi koji su tu i dobili zaposlenje od partije u čijem je vlasništvu ta fabrika. Ako se stvari tako posmatraju – u pravu su.

Ministar je pomenuo još nešto: Radnici ako žele da upravljaju fabrikom onda neka plaćaju i gubitke te fabrike. A ako traže da država, odnosno svi građani Srbije plaćaju te gubitke, onda ne mogu pretendovati da i dalje upravljajuu tom fabrikom.

Ovo je koliko pamtim, jedna od retkih izjava te vrste – radije se koriste populističke metode, jer radnici su značajna izborna baza.

DC, 22.06.2013.