Tako mlad pa već krkobabić

12 juna, 2013 u rubrici Kolumne

Da biste razumeli ovaj naslov moram da vam ispricam jedan vic iz vremena – posle rata, onog tamo, „drugog svetskog“. Za neupućene, dosta slovenačkog življa je pred najezdom fašista potražilo skloništa po srpskim selima, pa su se tako dešavale i ratne ljubavi. Elem, po završetku rata, jedna mlada Slovenka se zaputila u Šumadiju da pronađe svog dragog iz vremena ratnih dejstava. Naiđe na jednu staricu, ispriča joj svoj slučaj i zamoli je za pomoć. A šta si ti dete, upita je starica. Ja sam Slovenka, odgovori ona. E dete moje, tako mlada pa već slovenka, reče joj starica.

Vest – posle rata, ovog poslednjeg, koji neki nazivaju i petooktobarska revolucija: Stefan, unuk potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića i sin direktora JP PTT Milana Krkobabića, sa samo 24 godine, postavljen za sekretara Centra za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Beograda!

Mali odlučno demantuje da mu je bilo ko, a naročito deda Jovan ili tata Milan, pomogao da dobije ovu funkciju – on je to na bazi svojih ličnih kvaliteta, iskustva i obrazovanja zavredneo – završio je studije na Megatrendu kod poznatog Miće Jovanovića i još poznatijih profesora na tom univerzitetu – Doc. Dr. Žarka Obradovića, potpredsednika SPS-a i aktuelnog Ministra prosvete i profesorke Nataše Bekvalac, pevačko estradne zvezde, za koju zlobnici tvrde da je više vizuelno nego pevačko estradna. Ističe da ga je na tu funkciju predložio lično Milan Janković, predsednik Beogradske privredne komore, a to što je ovoga na tu funkciju postavio PUPS gde je njegov deda prvi, a tata drugi zvaničnik po rangu je čista slučajnost.

Inače mali je sladak. Da ga kaparišešeš za zeta – dok ne poraste, tako da me plaši da mali u međuvremenu ne “pregori” na ovoj nezahvalnoj funkciji. Bolje bi bilo da se postepeno kalio na nekim drugim funkcijama – kao skaut u Društvu izviđača i planinki, u omladinskoj organizaciji – mada takvu organizaciju više i nemamo, pa je to bila prilika i da se ponovo osnuje,   kao savetnik Predsednika države i slično. U svakom slučaju sa malim treba pažljivo rukovati – da se ne frustrira, tako da se ne slažem sa onima koji smatraju da je ovo uvreda za privredu Beograda, udar na inteligenciju građana i slično.

DC, 12.06.2013.