Ti si moja šolja čaja…..

15 novembra, 2013 u rubrici Kolumne

Nema više Milke Babović. Prenosila je razne sportske, kulturne i duge umetničke natjecaje A bila su to vremena … Ko da zaboravi njene legendarne prenose umetničkog klizanja – ona pleše tak divno … u haljinici boje cigle, ili što bi naše bake rekle – red brick colour.

       Mi nemamo Milku Babović, ali imamo Kristinu – Ti si moja šolja čaja ….. a imaš i X factor, reče Kristina jednom od učesnika istoimenog performancea. Možda je bilo i sa k – faktor, ali u onom silnom oduševljenju to je ostalo nerazjašnjeno, a šteta, dopalo mi se. Zamislite samo Miroslava Ilića u prepunoj Areni – Ti si moja šolja čaja …. ja uživam sve do jaja. Moglo bi da se peva i u engleskoj verziji –  Christine, Christine, Christine, you are my cup of tee ….. I’m enjoying till the balls (autorska prava zaštićena).

       Mogla bi na toj osnovi znatno da se unapredi i pristupna konverzacija između različitih polova (između onih LGBT, takođe). Znate li onaj srbijanski vic – Idu Milojka i Radojko kroz šumu. Radojko ne zna kako da započne onu konverzaciju, pa kreće izokola. – Jel’ Radojka el’ s’ ti plašiš? A čeg’ da s’ plašim? – Pa znaš, nako … šuma, pa ti i ja sami … – A što da s’ plašim, kaže Radojka. – Vuci s’ ne bojim. Da s’ jebem znam. Prosto brate! Ono – Radojka, ti si moja šolja čaja, mnogo lepše zvuči. Da li je i efikasnije, to je već druga priča, ali to nije ni važno.

* * *

       U svojoj knjizi O OPANČARIMA I OPANCIMA, u poglavlju – O muzici, našim naravima i još koječemu po nešto, a povodom slične teme, napisao sam sledeće:

       “Na formiranje mog muzičkog ukusa veoma je uitcao moj profesor logike iz gimnazije, Branko Pavlović. Sećam se još i sada, upamtio sam to za čitav život, predaje on nama na jednom času nešto o snobizmu. Vidi čovek, ne ide to nama, ko da u tim godinama pamti nekakve filozofske definicije, pa reče: Hajde da probamo ovako – spremate se vi za pismeni iz matematike i naravno to vam ide ko ovo moje o snobizmu. Radio trešti iz susedne sobe i to počinje užasno da vas nervira. Gasi taj radio, razderete se da vas svi čuju. Utrči majka u sobu i kaže – ali sine, to je Betoven! Vi se trgnete i kažete – Betoven! Jao što je divno – Pusti malo jače!”

       Svaka sličnost sa onim gore je isključena.

DC, 15.11.2013.