“Uostalom, mislim da Kartaginu treba razoriti”

24 oktobra, 2013 u rubrici Kolumne

Ovim rečima je dvesta i nešto više godina pre nove ere rimski senator Katon završavao svaki svoj govor u senatu. I sad se vi verovatno pitate otkud pa ovom pade na pamet i Katon i Kartagina i Rimsko carstvo. Nemam pojma, opet neka asocijacija – delimična, pa i nije neka. Jer, niti me Nebojša Stefanović, Predesednik Skupštine, podseća na Katona, niti Srbija na Kartaginu, a još manje na Rimsko carstvo. A opet, ima nečega u tome – i Kartagina i Rimsko carstvo su razoreni.

       Čitam vesti iz Skupštine – Predsednik Nebojša Stefanović, predlaže da se uvede još jedno mesto Potpredsednika. Kaže, malo ih je (potpredsednika) a posla je toliko. Tome se protivi njegov prezimenjak Stefanović Borislav, šef parlamentarne grupe DS u Skupštini – podseća na štednju i tako to, a izgleda da je provalio i za koga se to mesto otvara. Tu nedopustivu drskost, Stefanović (Nebojša) ne može da otrpi, pa odmah uključuje difolt taster: – SNS će polagati račune građanima i neće se bogatiti u ovom poslu za razliku od lidera DS Dragana Đilasa koji je od svoje firme Dajrekt medija zaradio 38 milijardi dinara i koji je u politiku ušao zbog bogaćenja … da Aleksandar Vučić nije kriminalac, da SNS ima 40 ili 50 odsto podrške među građanima ….. da bi na kraju pozvao Aleksandra Vučića lično da ne ostane nem i ne trpi drskost nekih stranaka koje imaju tri ili četiri puta manju podršku od naprednjaka. Nema šta baš radikalno! Vidi se u koju je školu mali išao. Pritom, napominjem, ni Đilas ni Vučić nisu bili pomenuti kao kandidati za mesto potpredsednika.

       Daleko od toga da me DS asocira na gore pomenute, ali ne mislim da je mudro do kraja ih razoriti, jer ako ovaj naš plebs nastavi da kulja ka pobednicima, na kraju će nam ponestati ne samo stranaka već i glasača, a to ne bi bilo dobro. Oni već sami sa sobom imaju dovoljno problema – lutaju od pristalica jalove akademske zamlate Borisa Tadića do pristalica dokazanog tehnokrate Dragana Đilasa, pa je građanska klasa koju bi trebala da predstavlja “poštena inteligencija” i bez ovakvih napada u “Senatu” sluđena. Ako pobednici ovako nastave sutra će, posle izbora koji se već najavljuju, ponovo da prave Vladu sa Dinkićem – što je već više puta viđeno, sa ostacima SPO-a koji ne prave pitanje s kim će i eventualno, ako zatreba, sa “Našima”, “Dverima” i sličnima. A sve to zbog jednog “vaterpoliste” čiji je značaj toliko narastao da u Skupštini ne može da sedi drugačije do na mestu potpredsednika. Pa ne mora baš za svakog “vulina” da se nađe odgovarajuće mesto – odmah i sad!

DC, 24.10.2013.