Već viđeno

8 oktobra, 2013 u rubrici Kolumne

Dolazak Lazara Krstića za novog ministra finansija – kome u toj misiji, a u interesu ove zemlje, želim sve najbolje, me podseća na svojevremeni dolazak Božidara Đelića. Oba školovana u inostranstvu, Đelić sa kakvim takvim iskustvima na poslovima zbog kojih je došao, ovaj drugi, kad je o tom segmentu reč, najblaže rečeno, nikakvim. A kad je reč o njihovoj imovinskoj karti, što ovih dana posebno zaokupljuje pažnju javnosti, i tu ima izvesne sličnosti – Đelić je počeo od spavanja na tetkinom kauču, ovaj drugi umesto tetke prijavljuje nešto ušteđevine. Bez pretenzije da u napisu ovakvog karaktera otvaram pitanje (ne)dovoljnosti iskustva novog ministra na poslovima za čije je obavljanje imenovan, ovde je reč o onom drugom – imovinskoj ličnoj karti, sadašnjoj i tekućoj.

       Plata novog ministra finansija je na nivou plata ostalih ministara – negde oko 100.000 dinara, ni mnogo ni malo za ove naše prilike, ali to je to. To za novog ministra finansija očito nije bilo dovoljno, pa je po, svemu sudeći, još tokom prethodnoh razgovora o tome, ispoljio osobinu dobrog pregovarača – iz njegove imovinske karte se vidi da on pored plate ministra prima još tri plate, odnosno mesečne naknade: za članstvo u Upravnom odboru Agencije za osiguranje depozita – 49.000, u Upravnom odboru Fonda za razvoj 43.000 i Upravnom odboru Direktorata civilnog vazduhoplovstva 43.000 dinara.

       O smanjenju broja raznoraznih agencija i drugih paravladinih institucija najrazličitijih naziva odavno se priča. Za očekivati je bilo da se novi ministar finansija, a u cilju zavođenja neminovnih mera štednje radi smanjenja budžetskog deficita pozabavi i ovim pitanjima. Prihvatanjem ovakvih nominacija on je zapravo pristao i na dalju egzistenciju tih institucija ovakvih kakve jesu, ne samo zbog što je teško pretpostaviti da će on seći granu na kojoj sedi, već i time što je sebe automatski diskvalifikovao iz bilo kakvog ozbiljnog rada po tim pitanjima, pa će mere štednje morati da usmeri na druge izvore – oporezivanje penzija na primer. Uz to, novi ministar je time, na samom startu, dao sebi jedan prilično trapav autogol – čekaju ga ogromni poslovi na mestu ministra finansija, a on prihvata da se pored toga bavi još osiguranjem depozita, Fondom za razvoj i civilnim vazduhoplovstvom – honorarno! A ako su te nominacije samo forme radi i da mu one neće uzimati mnogo od dragocenog vremena, što je verovatno i slučaj, onda i on i aktuelna vlast time priznaju čemu te silne agencije zapravo i služe.

DC, 05.10.2013.