Vesti iz regiona

8 maja, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Kragujevac, ovih dana – Kako je prethodno javila lokalna televizija, u subotu, 2. Maja, na zatvorenom gradskom bazenu u Kragujevcu je trebao da se održi plivački miting najmlađih uz učešće dece iz svih krajeva Srbije. Da li je miting i održan i koji su rezultati na njemu postignuti nije  javljeno, a nije ni važno, jer Kragujevac ionako uspešno sprovodi politiku gašenja elitnih sportova – košarkaši su “igrali samo jedno leto”, kako se čini njihovim stopama će i fudbaleri, a da ista sudbina ne zadesi i vaterpoliste pobrinuo se – na žalost samo za moment, bivši kapiten kragujevačkog Radničkog, najbolji svetski vaterpolista Filip Filipović, koji je kod svog sadašnjeg kluba, italijanskog Pro Reka, isposlovao da vaterpolistima Radničkog obezbede smeštaj i ishranu, kako bi ovi ipak mogli da doputuju i odigraju sa njima utakmicu u ligi šampiona Evrope. Uostalom to bavljenje sportom je ionako čisto zamlaćivanje naroda, a uz to i košta. Pare treba čuvati za važnije stvari – smeštaj zabludelih lokalnih poslanika na nekoj tajnoj adresi kako ne bi glasali za protivnu stranu, proslavu ustoličenja novog gradonačelnika … i tako to.

       No, da se vratim na ono o čemu sam počeo. Odvuku me ti važniji događaji, pa se udaljim. Na pomenutom plivačkom mitingu najmlađih u ulozi startera trebao je da se pojavi mladi student, instruktor i trener plivanja u lokalnom plivačkom klubu “Foka”, zadužen za rad sa decom najmlađeg uzrasta – u daljem tekstu nazvan: NP (nepoznat policiji). Međutim, iz nepoznatih razloga on se nije dopao šefu obezbeđenja pomenutog gradskog bazena, profesionalnom kik-bokseru, donedavnom nosiocu nanogice (priznanje koje dobijaju samo povlašćeni) – u daljem tekstu nazvan PP (poznat policiji, a i policajci njemu, što će se ispostaviti iz daljeg nastavka ove priče), pa mu je ovaj u predigri plivačkog mitinga polomio dva-tri zuba i podario još par sličnih znakova upozorenja – tek toliko, da pazi kako obavlja ulogu startera.

       Potom je, u rasvetljavanju okolnosti koje su prethodile održavanju ovog jedinog preostalog značajnog sportskog događaja u Kragujevcu, na scenu stupila lokalna policija, koja je u punoj saradnji sa pomenutim PP, krenula u obavljanje istražnih radnji značajnih za održavanje pomenutog plivačkog mitinga. NP u tome nije učestvovao, jer iz straha ne napušta kuću, a kao suvišnog, iz policije ga ni zvali da u tome učestvuje, pošto je jasno pokazao da ne želi pomirenje sa PP – pa su policija i PP pristupili sami obavljanju tog posla. Već posle nekoliko dana su zatražili da pregledaju snimke sa kamera koje pokrivaju plivački bazen, ali nažalost, snimka tog događaja više nema – posle nekog vremena snimci se brišu sami, objasnili su na bazenu.

       Potom se prešlo na izvođenje dokaza saslušanjem ključnih svedoka, među kojima je prvi na spisku, a i po značaju bio upravnik bazena. No, pre toga, policija je, kao prethodno pitanje, pristupila utvrđivanju najznačajnije činjenice za utvrđivanje okolnosti ovog nemilog događaja – da li je plivački miting bio prethodno prijavljen poliuciji, pa pošto se ispostavilo da upravnik bazena to nije učinio, predočeno mu je da bi protiv njega mogla biti podneta prekršajna prijava za koju je zaprećena novčana kazna od 150.000 dinara. Očekuje se da će ovaj svedok tokom davanja svog iskaza policiji, potvrditi da je PP, kao dobar domaćin, samo pružio ruku nespretnom NP, te da se ovaj tako okliznuo i  pao u bazen da su mu od susreta sa vodom ispala 2-3 zuba i nanete ostale, gore pomenute povrede – nešto slično jučerašnjem saopštenju šefa vojno-bezbednosne Agencije koji potvrđuje da je ministar odbrane Gašić, kao dobar domaćin, dočekao u najavljenu posetu zaštitnika građana Sašu Jankovića i pritom bio toliko prijatan da se ovome to nije dopalo, pa je pokupio svoje ljude i na zaprepašćenje domaćina napustio sastanak.

       U međuvremenu, advokat oštećenog NP pokušava da se umeša u rasvetljavanje ovog slučaja i traži prijem kod Šefa policije, koji mu ne odgovara usled zauzetosti – javiće mu se po zaključenju policijskog dela posla.

       Po Kragujevcu se priča da bi iz ovog slučaja najbolje mogao da izađe PP, koji je zapao za oko novoj lokalnoj vlasti koja bi mogla, kao šefa obezbeđenja, da ga postavi kod sebe na odgovarajuće radno mesto sa kog bi mogao i politički da deluje, jer u skladu sa aktuelnim političkim tendencijama među političarima sve češće dolazi i do fizičkih obračuna – slučaj Inđija, Vlasotince i dr.

       Beograd – Juče je u zvaničnoj poseti Beogradu boravio Johanes Han, evropski komesar za pregovore o priključenju Evropskoj uniji, drugi put za poslednjih šest meseci od kako se nalazi na toj  funkciji. Tim povodom u emisiji “Kažiprst” na TV B92 gostovala je Tanja Miščević, šefica našeg pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji koja je na jasno pitanje voditeljke – kako ona čita izjavu pomenutog evropskog zvaničnika koji je po dolasku u Beograd rekao: Došao sam da vidim šta možemo da uradimo u cilju otvaranja pregovora za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

       Tanja Miščević je u stilu đaka koji nije naučio lekciju detaljno obrazložila postavljeno pitanje, zatim je govorila o značaju tog pitanja, tome da to nikako nisu proceduralna pitanja već suštinska, o tome da i ona sama eto gostuje u “Kažiprstu” drugi put za poslednjih mesec dana … i tako u krug dok nije ponovo došla do postavljenog pitanja …

       Pošto smo tako do detalja bili upoznati zbog čega je Johanes Han boravio u Beogradu, prešlo se na druga, lakša pitanja, a to su poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, jer tu nema sumnje pošto je opšte poznato da u Srbiji postoji vladavina prava, tako da smo mi već spremni da otvorimo pregovore po tim pitanjima.

       Nažalost, voditeljki je već bilo iscurilo vreme tako da smo ostali uskraćeni za tumačenja Tanje Miščević po pitanju vladavine prava u Srbiji.

       Nakon ovog intervjua ne mogah a da se ne setim nedavnog četvoromesečnog protesta advokata, kolapsa pravosuđa u tom periodu i, s tim u vezi, za mene dva najnejasnija pitanja – da se povodom tog protesta nikada nisu oglasili ni Ustavni sud ni Tanja Miščević. Ova poslednja i zbog toga što će biti na čelu delegacije koja će Evropu uveravati da u Srbiji postoji vladavina prava.

Dragiša Čolić, 08.05.2015.