Vidovdan

28 juna, 2013 u rubrici Kolumne

Ceca. Danas je Vidovdan, državni praznik u pomen izginulim Srbima u Kosovskoj bitci 1389. godine. Za razliku od ostalih državnih praznika danas se radi, ali se – kako jutros na televiziji objasniše crkveni zvaničnici, na današnji dan ne peva, ne igra i ne veseli. To me već zbunjuje, jer jedna od najvećih vernica u ovoj zemlji, Ceca Ražnatović, ne sklapa od juče – trenira za današnji koncert na Ušću. Kako izveštava “Kurir” ovo nacionalno blago čuvaće obezbeđenje od 1.200 ljudi. Pored njih na koncertu će biti i više od 100.000 njenih obožavalaca, takođe vernika! Očekuje se i dolazak većeg broja državnih, partijskih i verskih rukovodilaca iz regiona, kao i dolazak njenog druga i kolege po pesmi premijera Ivice Dačića, ako stigne iz Brisela.

Ceca će taj problem lako da reši – otićiće pod Ostrog da se ispovedi, javni mediji će to propratiti na odgovarajući način i to je to. Ali šta će onih ostalih 100.000 grešnika, koji će večeras, pretpostavljam, i pevati i igrati i veseliti se!

Kako to obično biva svi važni događaji su propraćeni i na društvenim mrežama. Jedan od njenih fanova daje odgovor na navedenu dilemu –  “Pa neče valjda u Kosovo da održi taj koncert, nije da nebi bilo dobro ali ja se bojim za nju to jest brinem da je šiptari ne karaju”.

U pauzama proba za današnji koncert, Ceca je posetila Palatu pravde, radi jednog od svojih suđenja – kako reče jedan od posetilaca “društvenih mreža”, ima je tamo više od prosečnog  beogradskog advokata tokom cele svoje karijere. Mediji su naravno taj društveni događaj propratili i slikom i reči. Ceca je izgledala veličanstveno – nešto kao, ako ste gledali, kad svetske zvezde izlaze iz automobila za dodelu Oskara. Falio je samo crveni tepih. Žene su to prokomentarisale na uobičajeni način – “Baš je bez veze!” sa čim smo i mi, muški rod, morali da se složimo, a u sebi smo pomislili – U pravu je Karleuša, ova ima ne samo velike sise već i veliko dupe!

Premijer Dačić. – Dobili smo datum za početak pregovora radi pristupanja Evropskoj uniji. Ovo je prvi radosni Vidovdan u istoriji srpskog naroda!

Vulin, Pantić i Kosovka devojka. Na svečanosti u Zvečanu, upriličenoj povodom bratimljenja opština Zvečan, Zubin potok i Kosovska Mitrovica sa opštinama u Republici Srpskoj,  Aleksandar Vulin, direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, izjavio je da nema tog datuma zbog kojeg će Srbija priznati nezavisno Kosovo, a dan uoči ove svečanosti njegov zamenik Krstimir Pantić, u intervjuu Večernjim novostima, izjavio je da se narod na severu Kosova izjasnio protiv albanskih institucija i da neće izaći na izbore, jer ne želi da time daje legitimitet takozvanoj kosovskoj nezavisnosti. Ko shvati, razumeće. Koliko sam ja shvatio, održavanje ovih izbora je dogovoreno Briselskim sporazumom, čija je implementacija kako je poznato uslov za dobijanje istorijskog datuma o kome govori premijer Dačić.

Istog dana, na proslavi dana Prištinskog univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandru Vulinu je uručena “Vidovdanska povelja” u znak zahvalnosti za izuzetan doprinos u afirmaciji ovog univerziteta. A u tu čast održano je i takmičenje za izbor najlepše Kosovke devojke. Nema vesti o doprinosu Aleksandra Vulina u afirmaciji ovog takmičenja.

Kurir. Ovaj renomirani beogradski dnevni list od sinoć, kao ekskluzivnu vest, najavljuje hapšenje nekog ministra povezanog sa aferom “Nacionalna štedionica”. Nacija je u iščekivanju. Plaši me da ću izgubiti jednog od mojih najviše rangiranih opančara.

DC, 28.06.2013.