VKS Predsednik parekselans

11 marta, 2013 u rubrici Kolumne

Imamo novog Vršioca dužnosti Predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS). VKS je na to mesto postavio Dragomira Milojevića nakon što je parlament sa te funkcije smenio Natu Mesarović. Dragomir Milojević je inače ponovno izabrani a prethodno – za vreme reforme pravosuđa, neizabrani sudija kome je prethodna pravosudna vlast uskratila poverenje kao nedostojnom za dalje obavljanje sudijske funkcije. Zamerano mu je dosta toga, a između ostalog i to što je kao predsednik veća Vrhovnog suda Srbije ukinuo pritvor članovima tzv. “Slap grupe”, na čelu sa Slavišom Purićem, čiji je advokat bio Vladimir Cvijan, sadašnji Predsednik Odbora za zakonodavstvo i ustavna pitanja Skupštine Srbije, koji mu je, dok je ovaj bio u zatvoru, kao direktor i vodio firmu, doduše samo privremeno – do ukidanja pritvora, koji je ubrzo zatim i usledio, baš kako je pomenuti “advokat – direktor” bio i najavio, kao i to što je njegovo ime bilo i u grupi sudija odgovornih za odugovlačenje postupka usled čega je došlo do zastarevanja krivičnog gonjenja protiv monaha Ilariona i vladike Pahomija za poznate slučajeve pedofilije.

Međutim, Dragomir Milojević je nedavno, Odlukom Ustavnog suda, ponovo proglašen dostojnim za obavljanje sudijske funkcije, pa je vraćen u Vrhovni kasacioni sud, a evo sada je ubedljivom većinom sudija tog suda proglašen i za najdostojnijeg među njima, tako da su ga izabrali i za Predsednika. Sa tog mesta će novi Predsednik rukovoditi radom i onih sudija koji su prošli tadašnji reizbor, kao i onim sudijama koji su u prethodnom postupku učestvovali u proglašenju njega nedostojnim. Nadajmo se da obračuna neće biti, mada je novi Predsednik odmah po stupanju na dužnost izjavio da će se ubuduće znati pravila igre. Nije doduše bliže objasnio šta pod tim podrazumeva – obračun ili reviziju shvatanja o pedofiliji kao pojavi.

Interesantno je obrazloženje koje je novoizabrani Predsednik dao prilikom gore pomenutog ukidanja pritvora članovima “Slap grupe”. Naime samo desetak dana po donošenju Rešenja o produženju pritvora – sa obrazloženjem da su članovi ove grupe oštetili Državu za više od 30 miliona dinara, usledilo je Rešenje veća kome je on predsedavao o ukidanju pritvora – sa obrazloženjem da je došlo do promene okolnosti jer je u međuvremenu ustanovljeno da okrivljeni nisu utajili više od 30 miliona dinara već nešto manje od toga.

Meni lično je posebno bio interesantan deo obrazloženja u kome se navodi da izvesni Jokić, član grupe, neće biti u prilici da dalje čini malverzacije jer sada više nije u registru upisan kao zastupnik preduzeća „Intereksport“. Otkud sad moj “Intereksport” tu u igri! Koja je to, svetska, firma bila – 2.000 zaposlenih, 36 preduzeća i predstavništava u svim delovima sveta. Radio sam u toj firmi na visokim rukovodećim mestima – od Direktora pravnog sektora do Pomoćnika Generalnog direktora za poslovnu koordinaciju ino mreže i Direktora Preduzeća u Londonu. Ona zgrada od 13 spratova, na uglu 27 Marta i Starine Nova, u kojoj je Pošta, a od nedavno i Gradska uprava je bila naša zgrada. Mi smo je zidali i tu se uselili 1985. godine. Prelepo je izgledala. Sad deluje prljavo. Ko su ti Purići, Jokići i ostali koji je isprljaše.

Show must go on! Reforma pravosuđa izvedena od tima: Dušan Petrović, Snežana Malović, Nata Mesarović se nastavlja od strane tima u novom sastavu: Vladimir Cvijan, Nikola Selaković, Dragomir Milojević.

DC, 01.03.2013.