Za sve su krivi Turci … i oni pre nas II

20 februara, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Nisam imao nameru da pišem nastavak prethodne teme, ali eto prozvan sam nekim komentarima, a odličan šlagvort mi je dao, ko drugi do Premijer lično, koji kako mediji prenose, povodom pitanja opozicije o potpisivanju Sporazuma sa NATO-om, odgovara paušalno, tipično u naprednjačkom stilu – Vi ste potpisivali loše sporazume a mi ih sada ispravljamo i uspostavljamo pravu saradnju.

       Ja se ne sećam da je prethodna vlast – kako ona “demokratska” uspostavljena posle petooktobarskih promena, tako i ona pre nje kojoj su pripadali ovi koji su sada na vlasti, potpisala sličan sporazum sa NATO-om koji evo sad ova Vlada mora da isprtavlja. Kamo sreće da jeste, poštedeli bi nas jednog bombardovanja i svega onog što je to bombardovanje donelo, a verovatno bi i Kosovo ostalo naše. A sećam se da je početkom 1999. godine, u Rambujeu, sličan sporazum bio ponuđen Jugoslaviji, da je Jugoslavija odbila da potpiše takav sporazum i da je to bio neposredan povod za bombardovanje do koga je došlo već u martu te godine. Potpisivanje tog sporazuma odbila je vlast koju su tada u koaliciji činili SPS i Radikali. Radikale je i tada predvodio Šešelj, a njegovi prvi pratioci su bili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, sve ljute patriote koji su bili najglasniji protivnici potpisivanja takvog sporazuma.

       Sada imamo situaciju da Vlada Aleksandra Vučića zaključuje isti takav sporazum sa NATO-om,  da Tomislav Nikolić u svojstvu šefa države popisuje taj sporazum, a da Šešelj o tome ćuti – sve to i bez neposredne pretnje bombardovanjem. I tu dolazimo do pitanja – ima li opozicija pravo da o tim stvarima postavlja pitanja i da li je pravi odgovor Predsednika Vlade na ta pitanja – Vi ste potpisivali loše sporazume a mi ih sada ispravljamo i uspostavljamo pravu saradnju!?

       Takvi odgovori su kartakteristični za ovu naprednjačku vlast. DS postavi pitanje grupa naoružanih bejzbol palicama koje krstare Srbijom i zavode red na lokalnim biračkim mestima, a iza toga odmah sledi saopštenje SNS-a da je Pajtić opljačkao Vojvodinu. Takva saopštenja vređaju inteligenciju normalnog čoveka, pa taman i da Pajtić jeste opljačkao Vojvodinu. U početku sam mislio da je to neka gomila budala koja takvim saopštenjima ruše ugled Predsednika, dok nisam shvatio da je u pitanju politika. Eto i to bi mogao da bude jedan od primera kao odgovor Premijeru na pitanja koja on povremeno postavlja – Zašto me inteligencija ne voli. A kad mu nešto od toga zamerite, sledi odgovor da ga narod podržava – ako vam se ne dopadam izađite na izbore pa me pobedite. Ma neću da živim od izbora do izbora. Hoću da živim u normalnoj zemlji u kojoj izbori nisu pitanje nad pitanjima. A narod, ako mu je dobro, onda ništa.

Dragiša Ćolić, 20.02.2016.