A šta ako je glupost prelazna?

5 oktobra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Kontroverzni savetnik Predsednika države, Oliver Antić, je jedno vreme ćutao – bar koliko se da zaključiti po nepojavljivanju u javnosti, što ne znači da je njegov uticaj na tekuće poteze Predsednika bio zanemarujući. Na žalost, evo njega opet. Najnovoja glupost za koju se ovaj multiprakktik savetnik uporno zalaže je da na predstojećoj proslavi upriličenoj povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda, pored onih koji su učestvovali u oslobođenju Beograda – partizana i Rusa, učestvuju i četnici, u to vreme ljuti protivnici partizana i obrnuto. Navodno, dosta je vremena prošlo, vreme pomirenja je na delu, pa nije u redu da se na tu feštu, makar kao gosti, ne pozovu i četnici sa svojim simbolima. To mu otprilike dođe kao kad bi na tradicionalni četnički svinjokolj na Ravnoj gori bio pozvan i Predsednik narodnooslobodilačkog odbora sela Ba, četničkog sedišta koje se nalazilo u podnožju te planine.

       Na predstojećoj proslavi biće upriličena i vojna parada, prva posle 1985. godine, na kojoj će u pratnji ruskog predsednika Vladimira Putina, učestvovati i eskadrila najnovije generacije ruskih migova, bespilotnih letilica i ko zna čega još. Koliko je organizacija ovakve fešte bila pametna na našem nepokolebljivom putu ka Evropskoj uniji, nije tema ovog napisa, ali mogu da nađem puno opravdanje za to. Gost je pozvan – i morao je da bude pozvan, jer mnogo je Rusa izginulo u oslobađanju Beograda, a ako je pozvan ne može mu se zameriti što je takvu pratnju poveo sa sobom – svojevremeno je pokojni Gadafi vodio i kamile sa sobom, jer takva su vremena. Moglo bi ne daj Bože, nekom od ovih svetskih demo-ustroitelja da padne na pamet da kresnu i njegov avion, pa da potom optuže Srbe za to, te da nam zatim sledstveno tome uskrate i dalji rad na pridruživanju Evropskoj uniji.

       I ništa ne pomaže da ovaj vrli univerzitetski profesor – mislim na Olivera Antića a ne na Tomislava Nikolića, odustane od svog predloga. Čak ni upozorenja koja stižu iz Moskve da bi takav gest mogao biti protumačen kao guranje prsta u oko ruskoj delegaciji.

       Ako se išta ne može zameriti ovoj vlasti, onda je to neophodno – i za sada uspešno, laviranje između Istoka i Zapada, surove realnosti i obećane, a neizvesne i ničim garantovane dobrobiti od pristupanja Evropskoj uniji. Koliko će se u tome uspeti, takođe je neizvesno ali za sada je  opravdano.

       Predsednik Nikolić, poznat po izrečenoj devizi – ja biram svoje savetnike a ne neko drugi, je već dokazani disidentski mecena. Pored Olivera Antića, tu je i bivši ministar inostranih poslova Mrkić, za tu poziciju, kako se priča, kandiduje se i Velja Ilić, a još uvek, kao svog savetnika za privredu, Predsednik drži i Predraga Mikića, jednog od aktera najnovijeg “Insajdera” pod nazivom “Patriotska pljačka”, učesnika neslavne privatizacije “Vršačkih vinograda”, pa i najnovije afere oko pritiska na direktorku Agencije za privatizaciju iz privatnih razloga, usled čega je ona podnela ostavku na tu funkciju, što je potom bio i povod da se i sam Predsednik u medijima izblamira u pokušaju zaštite svog savetnika predsedničkim autoritetom. Tu je svakako i njegova savetnica za medije, koja očigledno nije naučila ni osnovnu lekciju – nije majka tukla sina zato što se kockao, već zato što se vadio. Moglo bi se još toga pomenuti, ali valjda je i to dovoljno za ozbiljno upozorenje da je virus gluposti ipak prelazan, a Predsednik nam na tu bolest očito nije dovoljno otporan.

     Nisam vam odavno ispričao ni jedan vic – Lezi Fata na intenzivnoj. Izlazi doktor i kaze Muji: Fata nam ne izgleda dobro. Znam, doktore, al’ dobro kuva i dobro je sa decom, odgovori mu Mujo.

DC, 05.10.2014.